讀乞食科最大鑊係移唔到民

465 回覆
661 Like 21 Dislike
係就係姐,對德國人黎講冇ranking存在。hochschule比uni多實戰機會,uni多數理論多啲,不過人工聽聞uni畢業學生會高過fh少少。好撚重要既係,如果讀fh但係要返香港搵工會有少少問題,因為好似香港有人唔承認fh為大學連rwth aachen都唔當大學,希望係假消息
乞食科唔係呢啲
係指文科
對唔住
呢個真wor,唔明點解咁多負評,以為外國大學既master都係有錢就讀得
西歐好多國家如果想讀一科唔同既master環讀1-2年pre-master.
人地國家既master係bachelor既延續,未讀完master唔當畢業。唔似香港既master咁俾你洗底用。
去外國繼續讀上去
冇人叫你即刻要決定入唔入藉嘅
可以開咗個頭先,拎咗PR先
讀文科嗰啲最慘 去邊度都乞
咩科呀
有owp報6個月内課程完美解決有埋實習做學徒 乞食科變打工王
rwth aachen都唔當
香港啲HR好多都係冇咩見識
好多都有bridging
係咁智障架啦,因為冇university 隻字
工程先搵到食
無停過工
而且人工唔差
明明就好pro...
巴打,咩係OWP,我都想報水喉course,啱啱做緊research
有bridging course讀
以前讀德文個陣個德國人講,N年前嘅德國其實係冇degree,姐係中學畢業之後讀大學係讀5年制嘅課程,你當係undergraduate+master (2+3),畢業後係直接攞master。但為左迎合其他國家,所以將佢地個課程拆返開做bachelor同master。所以我見啲40歲以上嘅德文老師佢地冇bachelor,啲學歷係由master開始。同埋德國好少taught master,基本上master就係等於香港mphil,因為佢地眼中master唔係比你洗底。

呢個係點解佢地對major對得咁嚴嘅其中一個原因。
咁TUM會唔會比佢當係poly
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞