讀乞食科最大鑊係移唔到民

465 回覆
661 Like 21 Dislike
I大都移到民啦
班讀酒店同旅遊既呢
我到依家都唔知讀依兩科既人除左溝仔溝女有乜野用
過咗疫情都好專業呀
爸打報CIC?你幾時報名?
但覺得呀豬呀狗都做到咁
幾廿年前 外地做導遊都話帶水貨 帶撈帶名牌番黎賣 好好撈 依家機票咁鬼平 又多專做代購 真係讀黎為興趣
酒店更加唔知有咩專業可言
專業就一定算唔上,但冇疫情嘅情況之下一定唔會話折墮到乞食嘅
識人囉
大把人 冇技術 唔識英文
咪又移民澳洲
仲要嫌3嫌4

其實讀乞食先最容易移民
橫掂都搵唔到食 個機會成本冇咁大
自己懶,無打造自己cv
去邊都無撚用
歐洲很多國家在這方面非常rigid 對哈佛學士(非本專業)申請歐洲二流大學也都不留情面 唔會因為學士學校全球30名就可以俾非本專業嘅人越過學士直接讀唔同專業嘅碩士

因此很多瑞典人讀完一個乞食學士甚至碩士後,為了修讀另外一個科目(比如電腦)碩士或做過方面工作,都會再讀第二個學士(比如電腦工程學士)。無論學士學府之名貴背景,唔好以為三大學士畢業全球top50就大晒,連非本專業都可以直接讀下去,至少歐陸唔接受(唔好同我講英國,英國唔係歐洲),也許港大MSc會接受A專業港大second up畢業入讀B專業MSc,喺歐陸(至少北歐五國)係無可能,理得你學士喺哈佛耶魯。

唔知點解咁多人俾負皮,係咪指出歐陸系統rigid,難聽嘅實話,就要負?
其實講工作經驗
求其office 工都有啦on9
沖咖啡都藍領
乞食科=工程?
香港乞食唔代表外國乞食
水吧佬
你個乞食科前設係香港環境造成

去到外國可能有機呢? 另外外國藍領一樣搵到食 歧視亦無香港咁大

Btw 既然都預左乞食 不如儲多少錢去外國博一博 bno 加拿大
On9 大把大陸越南黑工根本冇學歷都喺個邊生存到
做外賣仔 waiter 收銀都夠過世
樓主自己垃圾唔好拎埋其他讀乞食科既人讀
歐洲嘅 master好睇重你undergraduate讀咩。原先major>學校名氣 (除非真係好雞嘅U)。
用engine做例子,當一條友HKU mech爆4 grad,佢想去歐洲讀cs嘅master都唔會有學校收。因為歐洲U真係會攞住你份transcript一科科咁對下你讀過嘅野符唔符合佢地嘅入學要求。甚至有啲cs master講明要有60%嘅 course要係cs related。
logistics呢
好多人走唔到真係咁,除非去到做藍領
以前你班BBA讀書讀得咁輕鬆
日日飲飽食醉屌女
我地就屌assignment
Sem break就industrial training
有冇諗過BBA本身就係垃圾
浪費地球資源
搵唔到工係應該
外國一樣一接待旅客 未死住 讀番 hospitality 之類 master 啦
外國物流先係堅物流 反而可能唔再乞食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞