讀乞食科最大鑊係移唔到民

465 回覆
661 Like 21 Dislike
文科非常難...教師、幼教除外
但好多都prefer 請local 同有當地學位嘅人
用個腦諗吓啦, 其實讀 highly competitive 既 course, 又有學歷, 又有經驗, 又有家庭, 4-5 張嘢, 嗰啲先至係最難移民
讀大學果時玩得咁開心,日日9hea 係有代價的
返2年工儲錢去外國讀master 咪得
新開始
唔一定嘅
BBA轉master移
商科不嬲門檻低
好似冇咩讀,counselling psy social psy 果D master 應該好入少少? 睇返加拿大澳洲搵工網,都有master degree 工位,但好似都係require clin psy master。
千其唔好咁諗
有張degree very係手
未來做好多野條路都暢順啲
讀到clin psy就唔洗愁啦...
我都係Psy major,澳洲好似Master就可以做CP EP,但加拿大要有Doctoral degree...
(但其實外國嘅MCP MEP同樣都好難入)

其它科嘅可能可以考慮Social Work? Occupational Therapy? 或者Industrial-organizational Psychology?

大家交流下,好迷惘
我都好迷惘
麥當勞廚師都識煮野食 你覺得同米芝連廚師有無分別?
行內拉花叻果堆 一對一開班 收$1800蚊三個鐘
加拿大NGOs (eg alcohol prevention 果D )有時都會用social work major 。課上講I/O psy 人工好高,年薪109,030 USD,去ideed search下都用master degree 。
但無論Social work 定係IO psy,份份工都require 幾年經驗&native 英文,去加拿大搵工仲要識揸車。
見到ideed 上有唔少大學搵緊RA,但唔知係咪好難,冇工開都要試下啦。

其實我考慮緊master 睇下易入嘅soc psy counselling psy,揸住一個master degree返幾年工,再apply clin 試下
見到不少U 收香港人係require at least second upper honor,冇話detail GPA,我估都可以試下。
有師兄Bachelor 美國讀,GPA 低過3.1 但有lab experience,都升返neuroscience master programme,我估低GPA 都有出路嘅。
Neuro 我都有興趣 有冇detail
另外我睇左u of Toronto clin同edu psy master 好似require a-in average計番姐係一定要first hon
唔一定要去u of Toronto 果D。Canadian Psychological Association 有list 寫住認證嘅doctoral programme in clin psy,都有master 讀,require GPA 由B到A in average不等。
舉個例子,u of calgary GPA minimum 係3.0/4.0,雖然都難入,但最少有得apply。
Neuro 偏向cognitive science,用fMRI 果D brain imaging 多過玩SPSS,呢個就睇你興趣啦。
Thx bro 但另一個憂慮係phd覺reg 到做cp
我完全無法想象自己可以順利完成phd
Undergrad sec up only
我都想像唔到,都係second up only,所以考慮緊加拿大讀書(唔理讀咩field)攞PR,去master degree 都可以執業嘅地區工作,或者讀唔到就quit phd 淨係攞master (doctoral programme 讀唔到phd 都有Mphil)。
讀完掂quit都可行
但我怕quit前果下自己心理已經頂唔住
ECON 唔算商科喇 US嚟計係STEM 重點ECON PhD對數嘅要求極高
當然你讀psy得嚟可以take到advanced calculus, linear algebra, real analysis, differential equations, probability theory 再另加advanced micro macro econometrics 仲要高分都無話一定唔得嘅
教師、幼教都難啦

係香港讀幼教個班,英文應該唔太好(睇Jupas 分數)
見到有人話想係加拿大讀PhD嚟搏移民,真係得啖笑。你話自費Master都算,加拿大嘅PhD program係全世界嘅學術撚都爭住讀。

香港一班用「讀乞食科」嚟defend自己乞食嘅loser,點會夠人爭?
唔止加拿大 歐美多funding嘅program本身都好多人爭 分分鐘成三四百個applicant 爭幾個位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞