讀乞食科最大鑊係移唔到民

465 回覆
661 Like 21 Dislike
唔覺得係
本身做物流
冇用既藍領技能
真係天真 閣下知唔知精品咖啡係咩?
知唔知咖啡師係可以考證書?
知唔知外國大學有得讀咖啡course?
知唔知咖啡沖煮有好多世界賽
要學起上嚟 同學紅酒係差唔多
唔係你平時茶餐廳飲果啲既咖啡

講緊平時飲既espresso奶啡
去到手沖咖啡 都係一門好大既學問
唔識欣賞人地既手藝 可以謙虛啲指教
而唔係撻一句’洗撚學咩’出黎
諗住去加拿大做收銀過日晨,條女做倉務員我做收銀
佢仲要唔係讀BBA

Psychologists係外國點會乞食
係香港都唔會啦
當年上psycho 個professor 話教書只係pt
做consultation 一個鐘4位數起計
日本都想挖香港金融業走
乞食科去邊都乞食
外國要讀到PhD先有用
加拿大noc list Psychologists 係grade a
最少唔會乞食到移唔到民先
都要睇邊科工程...CS IT EE mechan就真係易搞,BS 因為要跟code 唔係咁易銜接番
咁算係finance, even 係quants 喇!
BBA無得比
中大既finance 係bba其中一個stream渦
姐係點
你中意咁計都OK la

大陸人係人
香港人係人
香港係大陸的一點
所以香港人係大陸人
姐係一般定義嘅 bba冇finance
我應該入錯post了
屌 社工假假地都喺專業 喺香港都叫勉強高過平均人工小小 到要移民嗰陣咪都係收皮
都唔知讀咩master好 好憎寫essay 唔想讀書
唯有睇下學咩技能
Psy 點轉到econ
的確歐陸大把勁嘢喎當然你下下拎us top10 咁無得比喇
問題係psycho bachelor 做唔到psychologist
有埋 css 會好啲
你真心覺得barista可以比得上會計,IT,Medicine,electrical engineering,等等,既然整咖啡咁有才華隨時可以轉行,去學assembly寫隻game比我睇
同埋你英文有口音又唔識大量俗語,去到要用語言深入交流既工作響外國極少請華人
不過我見過有提供廣東話服務既psychiatrist/psychologist/therapist,不過係極罕見,所以要以學英文為人生習慣
On9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞