[新春伊始] 經典男裝、西裝、皮鞋、皮件討論區(41)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
d 襪成q 日甩出黎好唔舒服
日日都著loafers?
我都係,對腳一出汗就一係痴一係滑
見老人家唔好著就okay,平日其實無乜野

利申:著緊
丟撚左岩岩grad個條suitsupply西褲
想當年當寶咁小小心心咁著
明明係個fit唔岩仲拎去天倫補過兩次褲襠
其實已經冇著過返工 但一路唔捨得.....
送去救世軍,唔好掉
樓下有合作既回收箱
有無著襪?
有,但我預自己第時都會著隱形襪
隻腳大汗
你預uniqlo 個種厚度既隱形襪,怕你7號著到腳痛
Harvard 係unlined黎
買7你要怕break in都唔岩
買7.5你要怕會撐太鬆對鞋
明既...
我搵日再去試真d
即係似乎7.5會係正路d既選擇?
揀7啦
你預著佢兩個星期就會鬆返少少
Loafer就咁著你後踭位都仲有空位遲啲會甩

當然睇你實際腳型啦
我自己本身腳踭瘦啲 會預得岩岩好先唔會甩

係咩皮?
如果牛皮/麂皮我會prefer 7
會預自己唔著襪/好薄既隱形襪
馬屎忽就一半半,如果真係大部分時著襪7.5都合理

可能習慣loafer 唔著襪,情願新買緊少少預著鬆
尤其unlined
我自己買過Alden 麂皮LHS unlined 7號
T記初試少緊,包實晒隻腳
break in時腳背少少磨
而家鬆晒著薄運動襪都夠位
都買過Berwick unlined馬屎忽,一樣7號
初試少緊,包實晒隻鞋
而家唔著襪啱啱好無磨但薄襪少緊

btw我一般綁帶鞋7.5-8

雖然唔係apple to apple
不過當比多個參考你
一圖勝十句
爸打一張圖就解釋晒我想講既野
cordovan黎既

7號個情況有d似你咁,包到實一實,有少少過緊,但踭位就冇虛位

你嗰對break in完差咁多

多謝各位意見先
加鞋墊會唔會有用?
唔好怕break in啦 到時鬆左甩踭就唔開心啦
冇錯,有冇着過啲係唔甩?
7會好啲
我對Suede Harvard UK7,係Jermyn St買,Sales認為6.5前面會窄,會顯左成個腳趾型出來,7就會慢慢後面Fit返

過左兩年,的確UK7個型比較好,後踭就少少鬆

不過如果Unlined Cordovan係會Break In鬆到咁,可能都係預細好。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞