[新春伊始] 經典男裝、西裝、皮鞋、皮件討論區(41)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
我唔點解要屌佢地,一嚟人地外國大有錢又圈子多expat,當自己係NYC都冇問題,二嚟佢哋又唔係賣幾十蚊飯target 學生嗰啲鋪頭,唔駛爭人支持

講真唔係有錢加有住開過下英美都好難開鋪引入咁多brand,本地普通打工仔如果冇佢哋推廣,對皮鞋認識咪多數rockport 嗰啲膠水鞋
Never meet your heroes I guess
其實佢哋都唔算香港人啦 咁點算係港豬
係,香港都唔算係
其實根本唔係香港人 只不過我識個d expat都唔會打科興打科興純粹係個人真係豬
可能根本冇打呢,拎張野幫手promo下
其實真係唔係話香唔香港人 ,藍絲定黃絲
係都幾驚訝會打科興,咁疊水又搵咁多錢,同啲非洲南美窮撚一齊打中國疫苗
這個我又唔太同意,他們未開鋪前在Styleforum 同我吹水的年代都唔係話對鞋有乜好特別的認識,同大家差唔多,只是一路研究一路入行,越做越似樣。咁有錢同在外地生活過可能真係有一點優勢,但我估他們選擇在香港開鋪也是因為香港有另一些優勢(當年)
其實講鞋呢方面既知識水平,同佢地對衫方面既知識水平相比真係嘔係同一略事。
佢班友一向都係離地港豬來,大家好意外咩?
我唔點解要屌佢地,一嚟人地外國大有錢又圈子多expat,當自己係NYC都冇問題,二嚟佢哋又唔係賣幾十蚊飯target 學生嗰啲鋪頭,唔駛爭人支持

講真唔係有錢加有住開過下英美都好難開鋪引入咁多brand,本地普通打工仔如果冇佢哋推廣,對皮鞋認識咪多數rockport 嗰啲膠水鞋
這個我又唔太同意,他們未開鋪前在Styleforum 同我吹水的年代都唔係話對鞋有乜好特別的認識,同大家差唔多,只是一路研究一路入行,越做越似樣。咁有錢同在外地生活過可能真係有一點優勢,但我估他們選擇在香港開鋪也是因為香港有另一些優勢(當年)
其實講鞋呢方面既知識水平,同佢地對衫方面既知識水平相比真係唔係同一回事
其實鞋佢哋一直都唔專吖,可能Tassels仲專過佢哋
不如咁講,佢地更擅長歷史同styling,拎衫方面黎講其實佢地好多野都係復刻緊舊時啲設計,而佢地真係識野(尤其是Mark同Jan)。鞋方面既技術野唔屬於佢地既專長。
咁我求其講啲menswear野做個例子姐,我意思係要有咁上下家底同exposure,其實Tassels 老細好似都係咁,外國見識過好野咪引入本地
又或者咁講 呢樣野都唔係好關佢地對自身身份認同事
離地或者想為生意保持沉默都唔係問題 絕對可以理解
但係作為一個理解現時情況嘅人 (佢識post科興我assume 佢知啦)
我會覺得好令人反感囉
唔出聲同要奶都兩個層次
打4hing唔比入歐美就好笑了
岩岩ig見到牛巴鋪果位裁縫番左去台灣發展?
Jantzen tailor 質素如何? 係ig見到個廣告
幾好!
幾好既,平有平整,如果upgrade 到手工,都算對得住個價
試過dream 想試吓呢間
平平地玩下
試下裇衫囉
會呀
返工粗著下下都成千蚊件裇真係唔掂
咁點解唔買uniqlo/h&m?
Uniqlo啦 成衣黎講係cut岩asian多d
不過唔太舒服 但百幾蚊岩晒粗著
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞