[新春伊始] 經典男裝、西裝、皮鞋、皮件討論區(41)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
LH係咪中環會多啲款睇?
唔會,兩間差唔多
恤正價我覺得overprice
褲腰圍ok容易大脾唔得
我覺得要預改
日常返工真係懶得燙
有冇咩推介嘅恤衫布料
唔好咁懶啦
其實都係隊幾下嘅事
請菲傭熨
Thomas Mason American Oxford
想問下其實blazer 個V (扣樓開幾低) 係個tailor 既house fit 定係因為成品西裝成本問題或者要形合大部份人身型一般扣樓個位都好高?

點解下面個d個v 開到咁高

sorry for 1999
你俾呢堆圖都略核突其實
指啲西裝
啲mk款件褸咁短,唔擺高啲粒鈕點得
仲諗住Beckham 專揾savile row 做suit實無死
007好似都係量產
唔覺係成衣做唔到

佢哋條呔好搶鏡
唔講你搵個啲MK圖,純講個扣鈕位,真係純潮流問題,你睇Prince Philip 後生啲相都係比起宜家高好多
007 好似係Tom Ford 做 不過我估佢着個套係bespoke
Bespoke做到咁就唔該燒撚左佢間鋪啦

Thanks to the goddamn Jany Temime
邊個同你講佢專搵savile row 做?佢連去哈利黑妹個婚禮套morning coat都係Dior 贊助架
有本書叫Savile row, written by thomas & hudson 佢入面有講beckham 好著迷savile row 同試過每一個tailor. 當然, 我po個張相就係唔識分係sponsor 定savile row
迎合大眾審美觀啩,雖然堆衫又短又窄

有人話buttoning point低啲突顯胸同膊頭,但我覺得唔係個個咁著都好睇
我覺得低d 睇落貼身d, 尤其個胸大/厚既朋友
寫書佬好多時會加鹽加醋鳩噏
關事既咩?
要開板入水果啲好煩
最多都係開蒸機
但日日攪真係會累死
100% cotton 好似最盡3.5免燙?
而家啲科學布好勁不過唔識搵
反而我有個問題
有時燙時好直
完左掛起好巢
有無邊間整西褲抵屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞