(剩低每一個timeout可賺1萬美金)NBA 金州勇士球迷討論區 (10) Golden State Warriors

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
見頂今季係咪唔諗住爆場分嚟睇下
真係想成隊波掉返落去G League ,本身今場波都無諗過會赢。但都比人睇下啲進功意識,得Poole同Mannion似係想贏波。
冇兩大將喺度,條友出手次數得11次,+/- -22
枉我all star仲投票俾佢
今場都係得16分
揾場做吓大佬都唔得
真係心態導致佢上唔到all star level, 後輩devin booker喺太陽磨左幾年而家都上左位了
Kerr啲戰術又係鳩嘅,冇咗手感打咩傳切
學上面巴打講,多啲擋拆同DHO可能會好啲
另一樣野係技術層面追唔上佢身體水平
你睇佢單打效率數據好高
但其實好多時啲face up mid range係屈手感
拍波、射球、腳步、放籃好多細節都未做好

睇左佢一季半,我覺得佢係無一招Go to Move去打,
而唔係無進攻意欲唔想打,者係力不從心

同期既Lavine啲已經中距好屈,但Wiggins仲係用緊天份打波,差距就係咁出左來
佢運球有時都係太早收波,又或者冇頂開防守者
咁多年都係咁,唯一有少少進步係佢傳波
佢係冇球感, 拍波控球動作僵硬, 複雜少少嘅動作都做唔出
想突破拍多兩下波就甩手, 三分唔準就局住射低效率long2

Kerr又強調傳球, 冇俾機會佢落多啲低位打錯位
發覺佢幾鐘意牛角位附近插一下花收步射step back long 2
好想佢可以沖下入去
好想睇佢以前啲爆籃
Wiseman放暑假可唔可以練好基本功
好似話準備all star
明星賽都算,又要去玩埋三分賽,係咪銀仔驚收視差
我覺得唞吓重好啦,手感近況又唔算好好
好奇調查下: 假設要2揀1留一個到季尾
正評 留 Wiggins
負評 留 Oubre
勇真係太多Guard, 唔計打海外個Jessu未簽約
Mulder
Lee
Wanamaker
Poole
Mannion
Bazemore
未打完sd jor sor

當中可打2-3號位勉強都係得Lee同Bazemore, 好多個表現都同預期有出入

Mulder 有3分 防守有力嘅,但出場時間少

Lee 海鮮波

Poole 純得分,身型單薄都算,但防守真係連心都冇,大家可以話佢獨食但佢啲切入威脅想贏波射爆你個決心真係其他Guard入面睇唔到

Wanamaker

Mannion 傳球視野有潛力,3分都可練。第一年打算唔錯,希望佢命中率可提高。求勝心都有

多Guard都唔係問題,如果你個個都特點分明明顯幫到隊波就係。但要係西岸啲變態前場中鋒嚟講,都係補翻多個打到嘅Forward好過。不過,forward都有得細分,有得揀我真諗今次寧願揀3分命中率差但好守得嘅球員 (eg Robertson )都唔想係好似3D都有啲但用起上嚟又咩都淨係得少少嘅球員。上到PO,防守壓力up,進攻一船個啲真係訓係到。進攻會失靈但防守唔會
至少要走一半
唔計合約狀況想lee mulder wana走
Poole練穩有球無球切換 防守就要儲下經驗
Mannion純控
Bazemore 2 3號搖擺人 可打爛仗
因為Wiggins進攻練唔起所以投oubre
不過現實係Wiggins份約難甩而oubre到期約會trade
勇想簽Griffin如果佢buy out
如果中產簽到複數年係幾好 留嚟下季帶bench 做以前iguodala/lee/west之類角色
今季KT係到吹引力大好多。
我係Griffin都想衝冠嘅

睇翻呢兩季highlight,佢冇以前個種爆發力真係average以上小小。本身唔高手臂短。近季係練到3分同控球但低位威脅大減,加上又唔算後生真係麻麻睇好

如果底薪簽K. Faried翻嚟淨係搶板同食餅加防守肯唔肯
睇到某球評都幾認同(唔記得邊個sor),Wiggins 球感真係冇,見佢插多幾下花嚟剷/射真係冇乜(木狼冇乜練佢基本功?唔怪佢),基本上屈體能波,你見佢射波個follow可以唔係鴨嘴又歪嚟歪去就知佢射波好睇手感。冇錯,Oubre命中率可能仲差,但佢個射姿勢好流暢好穩定,可能季初真係冇信心又或其他原因射得差啦(KT/SC都試過連續好多場射得差嘅),但而家越嚟越好,同Wiggins好大對比
真係用得上手 可以playoff放心出到5~10min得bazemore一個
一定la 睇下奧運就知 班顛佬一認真就冇一隊過到半場 隨左歐洲幾隊強國/澳洲好d 本身都有堆nba player
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞