D 人成日話安心出行隻 app 有問題,其實你裝過未?

1001 回覆
179 Like 9595 Dislike
又block多兩件
一定又係D公關公司上黎宣傳
收皮啦五毛狗
其實樓主鍾意裝咪裝
無咩好討論
佢覺得私隱無被干涉咪ok囉
唔駛咁好心提醒佢
fakenew 拉
你作為frontline user down完個apps可以知埋後台操作咁勁?
樓主就真係有問題
想帶風向咪係
講人話理撚得你p定唔p?
最初可能真係由衛生署管理, 純粹監察下邊度有毒
後尾實交由警察管理, 用嚟捉政治犯,
到時你想唔用個app已經唔得
好多嘢都係咁, 工具本身問題不大, 不過衰人用就攞嚟做衰嘢
尤其依家個政府, 仲信嘅應該個腦有啲問題
真係打晒冷震
連登至少有105隻五毛, 如果可以show 個名單出嚟block嚟佢就好
睇得出樓主用心良苦
曲線令更多人知道個app 壞處
你講得出 IMEI/packet 等, 即應該唔會係一個對 IT 技術 零知識的人掛?

但我唔明, 究竟你係想指出 1) 技術上, 唔可以透露個人資料, 或 2) 技術上可行, 但現在這程式沒有透露個人資料?

如果是 2), 就變左是 '信唔信任服務提供者?' 的問題, 有人信, 有人唔信。信的屌唔信的, 唔信的屌信的。繼續互屌自 high 到死個刻先完。但屌來屌去,都唔好混淆去1) 技術上可唔可行的問題,即就算俾你咁勁 decrypt 到 encrpyted 的packet,發現佢裡面冇sensitive data,都唔代表技術上唔可以,如今日冇包敏感野,明天可以包;今日你decrypt 到,唔代表明天你可decrypt 到。

如果你是想講1)咁大家就繼續學習,透過 IP/IMEI/MAC/packet 等等等等,單一服務提供者或在配合第三方如電訊商/八達通/手機商等等後,IT 技術上,可唔可以在用戶不知情或不受權下,分享左用戶個人資料?
個人資料:不只是名字,是一堆不同資訊在組合後,可指出其實就是某真人。

用我on9 的有限知識,有我 on9的立場和分析,講出我自己on9的睇法,又冇資格去話同我睇法唔同的人on9。但就會好睇唔起一D扮講道理,但又唔講道理,又成日混淆重點想去水人,又笑人on9的人。
佢呢啲咪典型反共中国平民心態囉

唔撚信共產黨 又好撚驚共產黨
覺得佢哋永遠都唔會倒台
冇諗過推翻 因為要付出代價
淨係諗住屈服 睇錢至上
有錢咪走咪移民囉
反政府?不了
移咗民就唔再關佢事
又block 一隻
幫你推 等多d人block你
其實睇佢一開波個食相就知
一開波己經想拎一大堆權限
比人屌就減番d
拎多左既權限有咩目的自己諗啦
咪又係個d套路初初冧你用之後反應差就強逼
d人慢慢習慣左之後就不停加嘢
再睇埋支那國情發展落去9成都係咁
有比較有傷害一同apple同google個api比
無論私隱方便程度定成本效益都輸哂啦
真係為抗疫直接用個api啦
遲d通番關可以旅行又可以直接同外國接軌
首先,好多謝你認真覆我。你真係好過曬上面班垃圾。
我講一講我自己睇法。你需要監控,你應該係需要知道相關data屬於邊個,係咪?其次,我唔知係咪app可以係未授權下提取IMEI/Mac Address,呢個我唔熟。不過,如果港共需要監控你,佢已經有相當多的途徑,例如要求手提電話網絡供應商提供蜂窩數據連接紀錄。呢個唔洗du都知你位置係邊。佢冇必要多此一舉。

另外上面睇得最多係話個app而家唔會,將來點點點。將來?邊個可以預知?唔通真係有預知能力?如果冇,呢個豈不是含血噴人?

其實個社會一直係度監控緊大家。港共冇必要特登搞個app出來再重複做相同的事。而且所謂的監控,都係大家的猜想,起碼到現今為止,冇一個人可以拎出實際證據證明個app會上傳 IMEI等sensitive資料。
既然拎唔到你資料
咁嘟黎做乜柒?
我都係手寫資料啦,起碼出事佢都call到我
打錯埋自己電話號碼
64721831先岩
https://www.leavehomesafe.gov.hk/tc/personal-information-collection-statement/

如屬確診個案,經「安心出行」手機應用上傳至衞生署的出行記錄將保存最少7年。一般而言,所有其他資料(包括申請場所二維碼的聯絡資料)除非出於履行法律義務或有具體理由,保存時間將不超過七年。
依個真,寫照黎,雖然佢自已唔覺
早10幾年前依班人連出國都做唔到,而家美國佬小小衰敗就日日走出黎愛國做戰狼

就好似當年南京咁,班友一隻二隻投降奶日本仔泡菜,結果比人劏完就話人點衰點衰
樓主老母俾狗屌
老豆俾共產黨雞姦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞