死亡筆記睇到L死左之後想棄

518 回覆
471 Like 17 Dislike
我冇講清楚,我想講嘅係當一個人擁有無上權力嘅時候,無論佢初衷係幾美好,最終都好難唔腐化,呢個係人嘅本性。之所以民主咁重要,係因為制衡,人民有辦法阻止當權者為所欲為,當然現實中可能未必100%行之有效,但總比集權喺一個人身上好。好多極權嘅初衷都好美好,所以我先笑竟然有人話希望現實中有夜神月,但作者明明係想表達本死亡筆記點令人腐化。
幾十歲人仲睇公仔書知唔知醜
殺曬fbi 連人老婆都要殺
四葉高層又秋後算賬
一開始殺罪犯就話好姐
爆漫唔叫爛尾喇掛
L Lauilet
解迷篇有寫
1日可以完美抄好一本死亡筆記
請睇電影
呢個幾乎係每世界共識
L死咗之後嘅死亡筆記=垃圾
其實後面夜神月嘅降智操作都可以理解成因為5年黎都冇再同好似L咁嘅對手鬥過智,個腦生鏽左
雖然最後結局個敗因係因為魅上,但如果係全盛時期嘅月一定會double check,唔會容許有依啲mistake發生
輸在魅上太了解killer嘅思路
屌老味夜神月有教高田清美用紙碎
唔教魅上個下係乜事
啱聽
唔教魅上用紙碎已經低能
唔話佢知自己有留紙碎應急就更低能,搞到魅上露出咁大個破綻
而月根本由筆記被調包嗰刻就已經輸咗
漫畫個尾有提到松田估尼亞一早就寫咗魅上個名落真筆記度,所以佢先會戇鳩鳩臨出發前冇再check清楚本嘢有冇俾人做手腳
而尼亞事後一知道「損壞筆記會死」係假規則就急急腳燒咗本嘢

真係有特朗普
死亡筆記真係好好睇,如果可以整多個true end 動畫就正
動畫版結局改做電影結局會唔會變真。神作
100%會啦
本身d 人都係當上半部係神作 下半部垃圾
月個思維係佢係新世界嘅神﹐邊個違背神﹐邊個就要死。唔可以用人嘅角度去睇佢
Source please?
猜想
不過太多巧合
爆漫主角兩人組 最後畫左一套漫畫
係黑同白兩人的鬥智邪道漫畫 格局似死亡筆記
都係話想完結 但集英社唔想佢地咁早完
不過最後主角說服到集英社 可以完結
套漫畫最後結局係 黑同白攬炒

看下圖

作者暗示到咁樣
唔100%肯定 但至少我信
其實善良版月係勁過L少少。
係邪版至低能左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞