死亡筆記睇到L死左之後想棄

518 回覆
471 Like 17 Dislike
你無錯 L死已經係結局

之後果啲係出版社逼佢繼續寫
我咪就係咁講
係條波台狗係咁話殺到
然後啲人係咪真係會照跟命令追殺L都成問題
頂多追23日
23日後老細死左都知出事
然後同一條橋唔可以用兩次
因為其他國家都知奇拿識操控元首
如果係呢個時間點的話咁就好難搞啦。呢個時間點月的行為反映出來的性格,注定佢會俾L慢慢將到死。

不過後半果下從開幕開始,就已經係屈機(無端端一個死亡時鐘黑天鵝,呢個叫超展開),等華米之家知道真L死佐

睇來所有要玩秘密主義的人,都要學L整番類似最後手段
如果係一個潔白無瑕既人拎筆記只會殺罪犯
咁就更加唔會做到你果套殺人操控資金
你唯一可以諗既就係一個直接殺到L又不被嫌疑既方法
Er....東京殘響?
都係關於天才兒童實驗

BTW,我覺得真人電影版好睇好多。最後L真係做賭撚攞埋條命去同月死過:用23日不死身(免疫俾死筆寫死)去證明月係兇手。

不過亦有夾硬來,解唔通的位:L點知果個時間點雷姆寫佢個名上去,然後配合用番嗰個timing裝俾雷姆寫死?
我係同意殺唔到架
真人版第一集個南空直美個死法已經違法規則
但我覺得L同彌海砂又完美選角
然後諗起條波台狗聽日入黎又話
點樣殺唔到
L又唔係人
用下個腦

蠢撚過叻哥
未必,唔用筆記殺罪犯之外的人,保住道德高地的話。就會想用其他方法。

阻礙調查係方法一,當然喺呢個原則下,係唔會用死筆去做殺罪犯以外的事,所以用死筆操作行政/政治係唔成立(總統議員唔係罪犯,只係異見者,反對奇拿的人係冇罪,政治罪行當然唔計落犯罪啦)。所以某程度上巴打係正確:月唔會做令總統簽EO,但L亦同時短期內Lost target,而且L主張奇拿只係殺人魔呢點亦會開始受挑戰(因為奇拿真係替天行道而唔係逆我者死)。

如果接受小弟用”唔中電視廣播挑釁“當起點,而死筆唔殺罪犯以外的人原則果陣。L就要重新反思最初的推想成唔成立,如果佢仲堅持鎖定月果區的話就唔make sense/冇理性的偏執,咁月就爭取到時間重新檢討殺罪犯方向。
之後佢又會話 咁咪寫埋個劇本控制埋班fbi
最後就算控制完成班咩總統呀議員呀fbi死咗
搞咁大其他人都唔會估到係奇拿控制
就算估到係奇拿既指令呢 啲人都會乖乖聽話執行

同埋因為唔知L個真名係乜
所以筆記可能又唔當L係人
就算寫咩 總統命令追殺L 又唔係牽涉第三者死亡

開頭追post都以為係認真
追追下都已經唔知真膠定假膠
根本佢自己都駁唔到就係度包拗頸
另外,刺激月殺電視上假L的主因係佢話奇拿係“邪惡”,傷佐月自尊心,令佢忘記攞筆記的初心:消滅罪惡。月幾時將自己變成“唯一真理”,反對佢做法的都係“邪惡”,必須消滅的二份法思維?喺呢個位佢已經Turn to dark side,扭曲佐。或者話當月以“新世界的神”自居果陣,佢就只係一個狂人而已。

某程度上最後N亦講得對:如果真係一個正常人,係應該驚佐死筆可怕之處,馬上掉佐佢或者收埋唔用。而唔係自以為係神,以消滅罪惡為名清洗異己為實。

如果侵真係夾民意夾硬來林肯流,咁侵亦會落入魔道,我哋應該高興佢始終不忘初心,冇受總統權力誘惑。
總之冇中到電視果招基本上已經贏左L
所以個人認為當佢冇殺死囚做起點冇討論價值
然後殺過死囚之後唔直接殺L既話都係唔會比漫畫本身個方法更好(只會係等同既難度)
個討論範圍係哩度
係作者本身爛開尾,你睇棋靈王就知。

另外作者連中國版棋靈王都睇到流馬尿,到底係品味問題定係無主見編輯話乜柒就乜柒啦。
其實唔係好明條波台狗logic
咩叫L唔係人所以殺到
條rule已經二元對立左個situation
一死第三者就唔成立
點解佢會覺得有灰色地帶
點解同另一位巴打一解釋就明
集波台狗好似對唔到channel咁
有一刻諗緊佢係咪思覺失調(真心)
定佢其實明但包抝頸
我睇唔透
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞