[劫富濟貧] NBA 金州勇士球迷討論區 (7) Golden State Warriors

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
交學費俾gobert板都搶唔到
一樣還一樣
佢一條龍其實成功率好高下
今年勇實力可能得西8以下
入唔入到playoff 成問題
贏兩場果陣就
西4/5,湖輸俾勇到PO會後悔,kelly 好勁係勇需要嘅人,見頂準all star
輸兩場之後就
咁既陣實力西8以下,Kelly唔好續算,見頂真係番工咁款

勇迷日常
開個靚頭真係好緊要,佢地成隊既表現真係唔穩定,進攻冇手感可以原諒,但防守甩漏到俾jazz三分放題咁真係要檢討
不嬲打得好吹奏 打得差哭喪/屌住睇
今年勇真係一啖砂糖一啖屎呢
一係唔識打 一係打到曉飛
暫時仲係幾多問題.
個底既防守, 籃板同埋守人地3分. 公鹿果場又係咁, 人地一起Q 就俾人3分放題
最痴線係輸呢一場就問係咪tank抽波仔, Jazz 同pacer 今年都好勁, 講到好似輸左俾魚腩咁
仲有trade green+ wiggin換邊個邊個唔諗下有冇星想黎依家隊勇, 想黎既你又睇唔起, 睇得起既又唔想黎
上年嘅勇都追足咁多場
今年繼續
但希望屌少啲
其實我最想睇到curry klay green三個好似馬刺GDP咁喺勇士打到退休 (Parker例外), 以現今nba風氣前兩者都或者有機,green就真係未必keep過世
佢直接轉做coach算啦
其實我咁睇,klay先最有機會唔係勇退休
curry我相信勇無論如何都唔會trade的,除非佢自己走
green份約唔細,應該冇隊主動要,勇主動trade又要搭pick又冇replacement,難度都高
klay就⋯⋯佢好番下年證明自己仲有能力既,而勇又戰績麻麻,唔排除有人會黎問價,始終佢打法對其他隊仲有正面價值,又可以做3佬,係份約大者,有爭冠隊all in有機要佢
都岩,見到火箭上場cousins打返場好波,希望klay出返黎都仲有7成功力,生涯末段可能似korver/ray allen咁做強隊既冠軍拼圖

有無手足一齊打J
認真討論mode

上圖所見係20-21NBA lineup超過105 mins既組合,
勇既starting 5 組合係全聯盟包尾,而net rating 仲要去到-20.3
係好好好離譜既數據

各位勇迷認為問題出係邊?
可以點解決?
將oubre擺第二梯隊,佢有切入得分能力,好過佢射0度角三分,佢同paschall進攻第二梯隊應該ok

第一節俾多d波curry玩, 搵個穩少少既定點射手 Lee/mulder 打正選,curry同wiseman打多d pnr, 前提係wiseman要接得實個波

防守唔識諗,Green肯場場認真會令全隊有加乘作用
我之前想wiseman進化成embiid確實係大諗頭左,而家希望佢打到capela咁既水平已經好滿足
spacing同戰術理解問題,手感同後備夾得重順
Klay打得起勇又好難戰績麻麻嘅
勇想衝冠又冇理由唔留klay,除非簽到粒星返嚟,但trade走klay變相組唔到三巨頭,咁粒星又做咩會嚟
所以我諗大可能係勇決定全面重建先會拆呢個組合
好似無咩戰術係專for佢地5個咁,每個攻勢都總有人唔知自己既角色,拉spacing又唔係,衝搶籃板又唔係
最大獲我覺得係team defense差,經常見到對方猜兩球就有open look 3 分,防守溝通默契有好大改善空間
正選五個咁樣擺其實缺點大過優點
擺Oubre同Wiggins最理想既情況就係要佢地單防防到對面啲射手同三號位,再比Green組織,Wiseman執雞

但現實就係,五個入面三個無射程,兩個半無防守
仲要Oubre未理解到企位同換防,然後Wiseman仲交緊學費,場場比人捉出來軍訓。

所以對住個正選陣,只要2v1甚至3v1手感,然後2v4放射就Win,阿婆都識打,反而放返Wanamaker Mulder Lee出來,對面無得3v1 / 2v1咁守,先打得順啲,有返些少傳導。

老實講勇傷左Chriss內線缺人缺成咁,Wiseman打出而家表現已經超常發揮,你諗下如果Oubre打得返35% 三分,對家已經無得咁樣守,但事實就係Oubre水土不服到連射波手感都無埋。

其實勇而家正選牌面有個穩定少少既射手已經解決左大部分問題,起碼頭六分鐘唔使比人屈住來打先。
無論贏波定輸波,問題其實一直都存在,都唔多講,因為都講咗好多次(籃板、溝通、戰爭執行等等)。只係弱隊小咗好多,無話邊隊可以輕取,加上各隊都有唔小3分球手,只要其中一隊兩三個球員有手感,基本上都會出現高比數或者大炒局面;問題唔只係勇士有,某啲強隊都會炒完人幾十分之後又比其他隊炒返幾十分。只不過係勇士唔變陣,所以會出現你份圖嘅結果;我明Kerr想令主力有更多合作時間,但會好難為球迷,我估打完2場timberwolves後可能會有大嘅改變(因剛好完全四分之一賽季)。
藍色好靚
打街場怕唔怕佢唔耐磨(如果開得翻籃球場)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞