[劫富濟貧] NBA 金州勇士球迷討論區 (7) Golden State Warriors

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
勇今年個pick 好似唔係自己手?
Lonzo 加 Reddick 真心換得過
Looney唔跟球隊打客場 對獨行俠同馬刺四連客一個中鋒都冇
應該會裁Chriss簽dedmon
勇鋒線唔夠人用除非有後續trade tucker返嚟
佢果份好似保障合同黎, wavie 左都要計人工, 不過要吉人頭出黎, 真係好難講.
仲有冇位簽啲45日 two way
紅撚換唔過
lonzo 我覺得有討論空間
有狼個pick,但頭三保護
下半場冇睇,結果輸四分
希望係因為冇中鋒所以打唔過
人比人比死人, 唔知係wiggin 本身拎分慾望唔高定係教練安排既角色黎. 每場都15up, 但成20場都好似未試過爆分

明白Wiggin 數據未必對得住佢份頂薪, 但都俾得呢個價交唔到貨就要打第六人係咩原因同玩法?

防守/ 進攻終結點/ 無球, 樣樣都有
我覺得Klay 出黎wiggin都100%係正選
我覺得wiggins今年表現幾好, 起碼比當年harrsion barnes好
最重要, 佢都係唔太痴球權, 今年防守做得好, 其實只係爭Klay呢支炮
two way wig 真係無叫錯嫁.
有klay 係度既話, wiggin + green 做ace stopper
Wiggins 真係
佢又唔係差喎, 但你一對佢有進步或者打得更 aggressive 呢個期望的話
你就注定失望

早幾場試過幾次第一節就拎 10 分左右,就諗,丫,今日會唔會拎到 30 分咁呢?點知佢都係同平時一樣的數據
第二節2nd unit打錯戰術狂攻籃底,比賽雙探花撚狗
第四節拉拉下鋸,Oubre連續三四個play派膠,之後比人打左個10:0 run,就咁收左皮

你當今日第四節頭段無比人打個10:0 run
例如換個Mulder出來頂替Oubre就已經贏撚左
有沒人知Looney傷成點
嚴唔嚴重
唔係人比人問題,係嚴佢唔夠種火喉去推郁隊波,如果KT出返黎而Wiggins 打埋正選,其實板凳深度真係唔多夠,如果隊波想入下西決都要執一執,打第六人都唔係一個差嘅選擇,況且而家都未齊陣,又唔係叫佢而家打第六人,加上過多兩三年KT同咖哩都開始老,上陣時間都會減少,如果Wiggins 留係勇嘅嘢就要學下擔大旗
喺木狼擔左咁多年大旗,你睇吓佢擔成點
大家都接受咗佢唔係擔大旗既料
發展聯盟有無底執個上黎?
無人會想受傷,但呢個永遠都係比賽嘅一部分,而且Celtics都有Smart傷咗,雖然warriors嚴重好多,但今場打Celtics我覺得都唔差,起碼都55波先,只係最尾Curry無手感。

都係個句,KOJ做好防守,會走戰術,已經足夠,如無意外勇士都唔會留佢,除非佢突然大爆發,但大爆發更加好,可以作為更好嘅籌碼。我已經習慣咗佢爆一場,廢機場。

Wiggins方面,佢今場無手感姐,KD都做唔到場場高命中率啦,更何況佢唔係KD呢。佢的確係貴,但有能力嘅SF,簡單啲講Top10 SF,都係頂薪嘅價錢,物以罕為貴,好難搵到個又平又好用嘅人,除非自己養。

後備廢?講真,勇士呢個後備陣容,絕對係前段班,但後備始終都係後備,你睇勇士用人嘅時間,基本上場場都差唔多,Celtics第二節追分個時係有邊啲人追,已Kerr係點樣調動。

Curry永遠都係勇士嘅下限,只可以期望勇士打醒十二分精神,贏得一場得一場。
補充多少少,我嚴重懷疑Kerr後備用人方針,無評估個,邊個後備組合同時間出場嘅效率係最好。
Mulder非保障
Lee chriss 保障幾十萬
但係Chriss上唔到場所以裁佢
勇士後備單論個人能力差唔多係全聯盟最廢嘅
全部底薪球員
但執行戰術係後備來講聯盟最top
板凳得Paschall佢係有個人得分能力
但佢係勁睇對手類型同位置
佢出手慢同矮
一定要放係5號位
屈對面5號位速度同空間
一遇到啲好快嘅5號位或者四五號位搖擺人佢就廢咗
放係4號位佢射波出手太慢導致快少少嘅4號位佢就射唔入
產入底又有人補防
Kerr佢為咗想用paschall唯有打五小陣因為後備真係冇咩人可以用尤其4、5號位置
遲啲好似可以簽第三份two way, 睇下頂唔頂到住
之前Wiggins帶Bench嗰陣湧個bench係聯盟Top 3 level
一轉咗Oubre帶Paschall好似唔識打波咁, 加上對手開始針對二四節頭6分鐘Curry唔在場呢段時間上主力拉開比分
Oubre真係好尷尬,搵佢夾curry跑戰術跑唔掂,帶bench又帶唔掂,唔知點定位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞