[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(261) 睇#1

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
eVGA廢料? 但個分同散熱唔差
有位放風扇就上哂好D你呢隻前面可以加多兩個140
3090張卡本身唔抵
性價比低
好簡單開XMP/DOCP就得
上面可以再加兩個140
58x 今日支蛋差唔多全日有貨
CL延遲值crucial低少少
不過差異不大

咁3600個原裝風冷無話唔得既
散熱差d溫度高d咁
比多幾百蚊上塔散可以降20-30度
1 x Crucial Ballistix 16GB (2 X 8GB) DDR4 3200MHz C16 - Black
價錢:$690

1 x Crucial Ballistix 16GB (2 X 8GB) DDR4 3600MHz C16 - Black
價錢:$790

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $1,560
https://www.faroll.com/customize#MzYzMCwzNjMy

Ram轉crucial其他都ok
想問下i9 9900k配邊塊z390老母板好
想用多幾年先轉會amd
Crucial係cl16而Corsair 就cl18
Corsair慢dd
都係40蚊姐
原裝散熱會差少少
可能差5-6度(估)
至於風扇都係整體溫度問題
怕你eagle 雙風扇張卡散熱唔夠姐
想問下打機既時候GPU使用率長期KEEP住9X%有冇問題?會唔會易D壞?定應該降低D特效等佢冇咁高負載

利申:用緊3070玩REDDEAD2特效全開
1080P MON
高階卡嚟講用啲仲check 過低階卡嘅料整
TUF 3090 15000又唔係好貴
貴過2000
睇你想點姐
https://youtu.be/rC2Sk-B60qg
實際表現好勁,仲好過張tuf
用料我就唔識睇
vbios就set到好進取,最chur電/最高core clock個張就係evga
Ftw3正常要好過tuf啦
Xc3先同tuf同級
請問依家底板個cpu供電咪8+4。如果舊式650w火牛條線得一條8pin 洗唔洗再買返條1開8+4

利申10700kf 可能會用all core boost clock
單8無問題
不過你用咩gpu?
Msi 1080ti gaming x
如果遲下想玩3080係咪就一定要換
最好啦
but3月都出11gen
你而加買10 gen就
舊u板壞左 唔想等太耐 更何況11咪又係咁 無限堆clock speed 11900仲要變返10core
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞