[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(261) 睇#1

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
唔考慮5600X/3700X/5800X?
10700k超頻食電多又要上水冷
牛可以落返750/650W
Ram可以上3600MHz
顯示卡真係幫你唔到
但3070/6800/68XT好似合理d
5800x 咪一樣熱

呢排升左個beta bios 粒5800x 可以熱過張gpu 20度

玩多陣pbo 我應該碌返去all core
起碼涼15度
其實我唔玩超頻 基本使用 咁應該用 INTEL定AMD
點計都係AMD
而家5800X有返貨
性能同熱量都係AMD
貓扇封頂唔使煩

不過如果唔使食炒價
我建議用5600X或者5900X
打機5600X都好夠用
想問下各位前日喺Windows度搞Partition 時柒左無為意將C Drive SSD由基本硬碟轉左去動態硬碟, 跟住搞左一輪都轉唔番去基本硬諜, 想問有咩方法或者software可以轉倒呢? 同埋想問其實唔轉番由佢照用有冇咩大問題? 唔該晒各位先
唔該晒!
問多句,係咪如果玩4k的話3700x同5600x係唔大分別?
你諗得3060都無budget架啦
現實20系都炒咗上嚟,你覺得3060會唔比人拎去mine咩
有心砌就去訂,睇定啲你咪到時乖乖地Um錢食炒囉,到時咪上嚟叫春就得

用緊 GA-H97M-D3H
想加張 WIFI Card,我塊板用唔用到 ASUS PCE-AX3000 ?
插落最底條pcie x16 槽就得
唔超夠啦
thank you
有咩類似1650super/1660 super咁既卡可以揀
行左轉黃金都冇哂貨咁
1660 super inno3d 應該有貨
本身用緊4代intel想升級CPU
Display Card用返GTX 1070

Intel® Core™ i5-10400F $1,250
MSI B460M Pro Micro-ATX $630
G.Skill Aegis Gaming Series 8GB (2 x 8GB) $500
結賬總額:$2,380

只玩1080p fps gaming 請各位俾少少意見
Gskill轉crucial 2666 8x2
想問下點解唔上埋3000
我見support 2933
電腦壞咗想問下有冇邊間電腦維修推介?
粒u最高得2666
a shop
7970依加仲打唔打到機?壞左底版諗緊應該點砌過部新

星期六
唔該哂巴打 咁我聽日去睇睇先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞