[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(261) 睇#1

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
其實火牛850樓下差100w都係差1-200蚊,點解唔買個大W數少少換少代? 我個人建議budget 可行下有大買大
卡trio 或者gaming oc啦
Vx散熱同效能真係包曬尾咁濟,唔少review排仲低過柒彩煙佬嗰啲
3060普通版係咪又要搶貨
大約幾錢到
因為你換代時隻牛都就快5年
而且無人保證下代會更食電

650W已經係預鬆左
5600X上盡150W
3070大概250W
再多其實無意思
之前直接買咗1000W
諗住等到12VO普及先換
所以我會建議唔手緊最少買850w ,輕就1000
最少夠玩多代啦

呢次30系卡升級潮好多人20系時買到啱啱好,一轉今代又要換牛,牛未過1000w暫時都係算愈大愈大,今次比多2-300好過一兩年後又要比幾百
一千換新牛啦,曬錢又唔環保
Rog strix 3070 法奧同終端都係砌機限定
新手留名學野
想問下邊度可以訂 3060
咁差100蚊3070/3060
點都係買3070掛
唔通因為低分就買3060咩
中資蛋個匯率本身差
再加上礦工掃貨 搞到供不應求
再加上EVGA同ZOTAC喺美國已經加咗價
https://www.theverge.com/2021/1/13/22228470/nvidia-evga-zotac-raise-prices-rtx-3080-3070-3060-3090
買港行又要食炒價
早買早享受 遲買貴幾舊
試下法奧pm客服
Gaming oc都係4899
差兩百買張好卡好過買榜尾啦
同埋法奧聽聞gaming oc番貨好密,所以好事嚟
我應該用好長時間 唔會升級零件
heatsink 70%off
紅石
[新手] RE :0選擇硬件砌機
https://lih.kg/2365329

過去教人砌機喇
太高級我唔識
想問下邊張3070比較好
我見網上好多review都話咁多張入面rog strix係最好
AMD Ryzen 5 3600
ASUS TUF GAMING B550M-PLUS
G.Skill Aegis DDR4-3200MHz Ram 8GB F4-3200C16S-8GIS
Intel M.2 660P series 512GB SSDPEKNW512G8XT
Seagate ST1000DM010
Gigabyte RTX 3060 Ti EAGLE OC 8GB
Antec NE600 80 plus gold 600w
平時拎嚟打下機睇下片
想問下有冇咩case推薦 唔想要玻璃箱
同埋有冇咩問題或者要加啲咩
Thanks!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞