[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(261) 睇#1

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
BT HDD無研究
cpu轉3600可以平多200度
不過你想用3600x都無所謂既
2.5‘ 死雞hdd
即係點?唔太認識 要點改?
又唔係放落細機箱 好地地要2.5 hdd做乜 簡翻3.5嗰啲 同埋我個人唔係好中意死雞
你用途筆直幾多 我個人都唔係好中意玩3600x 一係37 一係36非x 幫你整過條list
風化影
一般使用分別唔係幾大
打機可能差10fps左右姐
1 x Intel® Core™ i5-10400F
價錢:$1,250

1 x MSI MAG B460M BAZOOKA Micro-ATX
價錢:$820

2 x Crucial 8GB (1 x 8GB) DDR4 2666MHz CL19
價錢:$510

1 x Seagate BarraCuda Pro ST1000LM049 1TB 7200RPM 2.5
價錢:$450

1 x [砌機優惠]Kingston A2000 500GB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$520

1 x Gigabyte GeForce® GTX 1660 SUPER™ OC 6GB GDDR6
價錢:$2,099

1 x Antec NeoEco Gold Zen Series 500W 80Plus Gold
價錢:$479

1 x SilverStone Precision Series PS15B PRO Tempered Glass Micro-ATX
價錢:$378

1 x Be Quiet! Pure Rock 2 Black Edition CPU Cooler
價錢:$269

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $6,855
https://www.faroll.com/customize?fbclid=IwAR1APKHPw9CU9Yfl0IWicEde0PPvOsLGT_582wd2DnKOadcIpZZ6g76k4j0#MTM4OCwxMzg4LDI1NDIsMjU2MywzMDE5LDMxOTAsMzMwNywzNDYxLDM1NTEsMzY2OQ

睇片都唔使用2核2咁低既
ram用返crucial啦
Window 自己整手指裝啦
key再上網買就得
咁用邊個牌子HD 好?
唔該巴打

改左 邊成咁 又得唔得
HDD要呢個牌子定WD?
同埋未揀無線網絡卡 應該揀邊張?
直接換個wifi老母板咪得
mortar都有有wifi版本
有啲頭大身細,2k144最好2070起步,不過你唔係玩3A純睇片玩舊game較低畫質1660s都叫推到既

btw 做咩有display卡仲買apu上年3100應該仲有貨
底板轉
1 x MSI MAG B550M Mortar Wifi Micro-ATX
價錢:$1,220
唔該巴打
之前有張舊display hd7850 用住先但係又驚佢突然壞所以買3200g
咁如果依個sepc 之後用2k mon 玩需求勁d 既game 會有咩影響,用1080玩會唔會變左好矇個d 呢
Gen 4 m.2 我唔熟gigabyte 個張
Ram 可以轉crucial ballistics 16x2
平啲但係一樣咁好超
火牛依家唔上唔落
想平啲就GF1
你加少少錢可以上埋seasonic 嗰隻850w金牛
Motherboard 我研究緊msi嗰隻會唔會好啲
仲用緊750 TI
早兩年換咗底板 U RAM
打機都係玩啲普通GAME (eg Diablo 3 三國志)又唔會開高畫質
依家換display card 係咪二手收張1060 3G 都得 ?
諗住過兩年先再砌過部

行唔盡144,你可以參考下上面張圖個平均fps,你買既mon要配合返部腦既spec同你自己需求,如果純粹打下cs/aoe個啲1660s係夠做,大作就唔使諗了

會矇
即係咁既spec 無可能玩到大作?定係用1080p mon就無事
因為我而家諗緊買1080p定2k mon,144hz就一定要

如果玩大作我唔要求畫質,畫面順就夠
有無人知法奧 個FPS/銀行過數 個No.係咩?我搵左好耐都搵唔到
唔係槍game個啲其實較低畫質都7/80fps叫順玩到

如果唔急建議可以睇下有冇2手有保1660s/1070,到時出左主流30系卡你想升級要換都冇咁肉赤
其實唔急不過唔知點解好想換mon 先
而家放工出黃金望下先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞