[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(261) 睇#1

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
有咩硬件英國買平香港? 有咩又掉番轉?
你自己上網睇吓
打機黎講(大部份 game) 顯示卡重要過 CPU
除非你玩 CS Rainbow 6 又有 refresh rate 超高既 moon
唔係根本勁 u 係無意思
追求 fps 高過 200 勁 u 先關事

再講,TT 既 850W 牛伏伏地
我塊板(睇下面條 list) CPU pwr 係 8+4

TT 850W 牛就得 8pin 比我用

RAM 方面,依家 d reviewer 好多都講緊 16GB 就夠用
你驚就上到 32GB,64GB 又係無意思
依家 d game 最多食你 10幾 GB ram, 比盡你 20gb

比我條 list 你參考
我打機應該會快過你
(呢條 list 唔係我最初既 list, 但咩都無貨就砌到咁)
除左張顯示卡仲等緊之外全部買好晒砌好晒

AMD Ryzen 5 5600X
MSI X570 Tomahawk Wifi
Crucial Ballistix RGB 16GBx2 3600Mhz
Kingston A2000 1TB
Rog strix 850W gold White Edition
Sharkoon Rev 220 case
上面呢堆 $8699

Sapphire RX 6800xt Nitro+
$6799

總計 $15498

加多 1000 買埋CPU cooler 都仲平過你條 list
不要再說了
買哂佢d halos lux同neon
貪平
Btw佢evolx都唔算有抄啦?
係散熱唔掂
最平都係新蛋但冇貨
香港上網搵唔到全新水貨,得二手
而家用緊粒u同底板係 amd ryzen r7 1700同埋msi b350m

黎緊諗住換張顯示卡上rtx 3080想問下粒u同底板其實駛唔駛換埋?定可以keep住用
想問下如果我本身有隻有window7嘅2tb hdd (資料可以吾要) 然後我放左落新機到 新機有一隻500gb ssd 我已經download左window10落手指 咁我點先可以del走 win7 然後喺ssd裝win10? 整左好多次都有 installation problem
想問砌左部機
有買windows oem版 得隻cd
部新機冇cd機
咁如果我想洗機 要出去搵整隻洗機usb win10入新oem win10 code
定用之前買落既win10usb版 入新oem code都得?
定用之前買落既win10usb版 入新oem code
我usb英文版5年前買 oem繁中 買左幾個月

咁入oem key
會係繁定英?
依啲可以係window 入面再轉
Ok thx巴打
驚舊版usb入新oem code會唔得姐
試左先
唔得未自己整個usb
唔該哂巴打
不過想問下如果港島有冇?
唔清楚
可以照用
記得睇下火牛夠唔夠力
多謝巴打回覆 火牛已經買定左個1000w既用

如果想換埋底板有冇咩建議?
msi b450m mortar max
如果之後想升cpu 56/58/5900x
就msi b550m bazooka
唔記得講
b550唔支援r7 1700(好似係)
所以唔係一次過換
就買b450好了
有冇邊隻rgb 塔散cpu cooler好?
大約4-500筆直
各位近排小心買牛呀,我買過兩隻1200w 既牛都係有問題,cooler master同silverstone 兩隻都有電流聲
去左代理問佢地係換比我同埋唔建議拎番黎用住先,但呢段時間嚴重缺貨唔知幾時有。。所以最後機都冇得用

想問下各位巴打如果跟呢條呢台仔list嘅話,有無咩零件係要轉款
前者呢度成日屌
後者我blacklist埋
sn550 -> A2000
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞