[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(261) 睇#1

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
新u 打機勁好多
冇貨都係冇用
咁轉5800x

最主要都係唔想等
依張卡未唔洗等
粒U用返3700?
不了
咁我轉intel算
3000夠用無必要轉
9代10代都係14nm但係差咁遠
等等先啦
除咗ram加到8GBx2之外冇問題
火牛建議用nx550
自己超
SilverStone隻1000W SFXL都先係18XX
起碼唔再係Skylake 同B560/H570開放超RAM
重有全新嘅integrated graphics
求10000-11000打機 list
想要cpu i7 10700
32gb ram
隻牛略細但都勉強夠用
板同箱如果換B550m mATX箱會慳少少
32GB ram想做乜?雖然個價幾抵
係咪要等到3月
一係3600一係5600X,3600X係搵笨
如果用5600X板可以上B550 mATX板,要唔要Wi-Fi?
ram唔要RGB慳返$100
牛可以落返650W,半模牛會平dd
箱換隻mATX慳$200
CPU cooler可以用隻平d是但就得
如果想砌部for 畫下3D圖既但用mini機箱, budget $5000-6000
有無可能?
慳幾百A2000
https://www.faroll.com/customize#MjI0OSwzMTg2LDMxOTEsMzMwNCwzNDQ2LDM0NjgsMzc1MSwzODk0

有冇師兄幫下眼砌現貨為主 部機釘左柴

主要都係打機stream
3700X好似多左,3600夠做,一係上5600X
板唔需要X570,B550/B450都好夠
配B450m pro S同mATX箱
牛650W夠晒
3月底前D小道消息話會上
而家D售價流晒出黎應該3月有
風化影?
筆直唔多夠
買粒10700其餘只可以配垃圾
有咩用途
有無舊牛/舊顯示卡?
Budget?
同埋會唔會stream之餘錄片?
CPU: i7-6700
底板:GA-H170-Gaming 3
RAM: DDR4 - 2400 8GB x2
顯示卡: GTX 1060 6GB
火牛: FSP hydro g 650w

依家部機禁樣... 係咪都要全部換哂
Thanks!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞