[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(261) 睇#1

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
掂哂喇!!
真係同我啱啱po上來嗰個儲存集區撞咗,delete 咗個集區就用得返!
多謝大家幫忙!感激!
主要打lol 但都想挽到食雞果類 所以display card 都要1660

個budget 7000左右 但唔想上到7000
所以個list 大概就係咁

CPU
Intel core i5-10400F

Motherboard
Msi B460-A Pro Micro-Atx

Ram
Samsung DDR4 2666 MHz 8GB UDIMM
2條

Display card
Msi GTX 1660 SUPER GAMING X

SSD
Kingston A20000 500GB 3D TLC M.2 NVME PCle 3.0 x4

HDD
WD Blue 1TB 7200r 64MB 3.5” Desktop HDD (WD10EZEX)

火牛
Cooler Master MWE Bronze 650W V2 650W 80plus Bronze 銅牌

機箱
Corsair Carbide Series 100R Window ATX Case

依家就$6247
因為第一次砌 所以想請教下有冇邊啲位要改 有咩建議
求輕屌
HDD同SSD夾埋夠買隻1TB
唔好用姑媽牛,轉antec
個箱又柒又大隻
換隻mATX箱是但$300樓下都大把選擇
另外執隻$200-300既風冷塔
Sorry 第一句唔太明
Ching 有冇推薦去邊間砌機
Thx
轉買a2000 1tb
去邊間砌機 #1
30 20比人搶哂做礦卡
睇budget 嘅 唯有用16

我就再窮啲收10黎頂住先
如果係諗2手卡而又唔會乜嘢大食既Game既話我會諗2手GTX960, 普通10系未必新過960太多, 都打到少少普通Game, 都有大約1050同1050Ti效能。勝在夠平, 又有VP9, 攞嚟做開機/睇片卡一流。
我都係攞表弟張960GTX2G嚟頂粒Vega8 IGPU
Sorry 冇睇清楚Thx 唔該哂
最近想換個27/32吋2k 144hz 1ms mon打下lol
steam 神鬼寓言,L4D3(唔係依個名,等緊6月出)
平時上網睇netflix多,有時會畫下CAD

但係我部機粒U好似好廢,唔知買到咩顯示卡先唔會浪費(個人想1650/1660ti左右budget)
同埋想試下27/32吋 2k 144hz 1ms mon

我部機係(上年先砌)
Ryzen 3 3200G
MSI B450M Bazooka Plus
Adata DDR4 2666 16GB x1
Super Flower Bronze King 500w 80t PSU
512GB SSD+1TB HDD
加一張好多年前既HD7850顯示卡
用3080都唔係所有game 都用得盡2k144(好似係)
降畫質/特效會大機會d
cpu最少都5600x
ram揀返對3600
火牛就一定要轉啦睇返張卡建議
1660筆直就太難了
咁請問如果我唔換cpu既話(唔識換),
買1650/1660, 係唔係用唔著2k mon
買返FHD 144hz就已經夠???
因為我部機上年先砌,唔想upgrade 住製造廢物,
如果3200g 真係差到1650,1660/好少少既mon都唔得既話咁就算
繼續用返依家套野
https://youtu.be/cryx9w2PvZI
Fable Anniversary都好舊下 1660super一定夠做
back 4 blood 上1440p應該太難,雖然未出建議配備
Intel i5-4460
16gb ram
GTX 1060 3g

砌左3-4年 開機好慢 去到桌面個畫面要比啲時間佢先可以開野 如果唔係會輕機 關唔關啲hardware 事? 電腦入面唔算多野 有無計仔幫幫手
玩個陣用返1080p 都無問題,
因為我最想試既係144hz 同60hz 既分別
呢度有冇人高追過炒價5600X
會矇,唔好咁做
矇既原因係唔係用2k mon 但畫面只係出1080
想用2k 既話要起碼2060/2070?
2k mon轉1080無濛
用1080mon好過
但係睇netflix睇片既話應該出得返2k?
如果唔得就直接睇返1080mon算
係都要1080p嘅話可以試下window mode
想穩陣都係等佢個建議配備/甚至有遊戲實測先落手
玩back 4 blood 我會降畫質,務求令佢順就得
你用緊HDD定SSD?
如果HDD就換隻SSD上去開心好多
16GB係單條定8Gx2?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞