[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(261) 睇#1

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
eVGA ftw 3070 同中國華碩tuf gaming oc3邊張好啲?
我見兩個temperature 差唔多
同埋想知eVGA xc系列 係咪差好多?
利申:唔熟eVGA
聽講silverstone SX750 一直有話風扇撻著咗之後idle 唔識停既問題
好似話最新 v1.1 (講緊1月份都有機會買到v1.0) 香港都有貨
呢個版本已經修正

有冇勇者

PS 唔會比任何dual ball bearing 存在自己部機入面
接受唔到 low rpm 既底噪
咪即係galax囉
想問下10700kf用650w牛其實係咪夠做
配gt710咪夠做
唔過3070都冇問題 雜牌牛唔計
自己第一次砌機,砌咗部in win chopin 文書機,
好jeng,夠細部
有咩benchmark 可以試吓?
用緊cinebench
1 x AMD Ryzen™ 5 3600
價錢:$1,529

1 x MSI B450M Mortar MAX Micro-ATX
價錢:$660

1 x Crucial Ballistix 16GB (2 X 8GB) DDR4 3600MHz C16 - Black
價錢:$790

1 x [砌機優惠]Kingston A2000 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$840

1 x (預訂) [僅限砌機]Gigabyte GeForce RTX™ 3060 Ti EAGLE 8GB GDDR6
價錢:$3,499

1 x Antec NeoEco Gold Zen Series 600W 80Plus Gold
價錢:$579

1 x SilverStone Precision Series PS15B Tempered Glass Micro-ATX
價錢:$288

1 x Antec A40 Pro CPU Air Cooler
價錢:$198

2 x Arctic P14 PWM PST Pressure-Otimised 140mm Case Fan
價錢:$168

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $8,631
https://www.faroll.com/customize#MjA4NywyMjIxLDIyODgsMjM0MSwyNTY0LDI5MjQsMjkyNCwzMTkxLDM2MzIsMzgyMw

3600x唔係好抵
多謝巴打指教
文書機就唔好玩自己喇
我仲用緊1080ti 應該無問題 thx
r23 30分鐘
電腦新砌一排 發現螢幕上方有時有行野閃一下
唔算好密 想知係setting問題定硬件問題

Spec: i5-10400f
Gigabyte B460m ds3h
2666mhz 8gb x2
Inno3d 1660super
TT toughpower GX1 500w gold 80plus

Mon: aoc2590fx
mon set左144hz
唔該大家
睇埋隻X300你會覺得自己輸撚左
換對好少少既3600MHz
corsair都好
TUF Gaming OC今代出名用料好
但中國華碩

FTW3定位其實就高TUF少少
至於XC你當係Gigabyte Eagle呢類嘅級數
個老母板3200以上都要OC咁係咪入bios set就得
Corsair 5000 series case望落似正
如果超頻/開pbo CPU cooler可能要上好D,唔超勉強壓到,5800x用塔散機箱風扇上多幾把,機箱我自己用antec df600送五把機箱風扇,如果堅持用塔散df600可以另外買多三把機箱。
= =買左tuf 3090
萬五係咪做左水魚,真係好貴
機箱風扇
Ftw3廢料整但高效能,應該玩唔長 但有最好cs同保養
Tuf 靚料但奶共
耐用品自己諗啦,apple 同google 都奶共的一樣咁多人用
我唔會推薦你用,但我唔會覺得選佢有問題
唔會超嘅話係咪條list 都OK
買3600超上4000應該簡單同穩定過3200超上4000
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞