[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(261) 睇#1

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
想請教下咁多位,有冇咩case係itx但又用到atx psu?想縮細個機箱大小。
https://www.nzxt.com/products/h210i-matte-black
Nzxt H210i
如有錯誤請糾正
繪圖 19000
咁我而家用緊r3 3200g買1660super+1080p 144hz mon 就已經夠?
back 4 blood 我會問下
如果1660玩唔到就唔玩佢
想試下用AMD
1 x (預訂) AMD Ryzen™ 7 5800X
價錢:$3,850

1 x ASUS TUF GAMING X570-PLUS (WI-FI) ATX
價錢:$1,940

1 x Thermaltake Toughram RGB 64GB (2 X 32GB) DDR4 3600MHZ C18 RGB — Black
價錢:$2,499

1 x Samsung 970 EVO Plus Series 1TB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
價錢:$1,340

1 x (預訂) Gigabyte Radeon™ RX 6800 GAMING OC 16GB GDDR6
價錢:$5,599

1 x Thermaltake Toughpower GF1 ARGB 850W 80 Plus Gold TT Premium Edition Fully Modular
價錢:$999

1 x Be Quiet! Pure Base 500DX ARGB Tempered Glass ATX - Black
價錢:$739

1 x ASUS ROG Strix LC 240 240MM CPU liquid cooler
價錢:$999

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $18,045
https://www.faroll.com/customize#MTgxNCwyMzMyLDI0MDgsMzI1MywzNjQzLDM3NzAsMzc5OCw0MzQ

主要打機
HDD 8gx2
5800X仲食炒?
好多水貨返到香港都燶燶地
如果打機用5600X
顯示卡考慮再上一級

塊X570唔值
用B550m抵玩好多

打機完全唔需要咁多ram
頂盡32GB夠玩10年
RGB見仁見智

SSD 970呢個價好似唔太抵
個價夠玩gen4
如果gen3平玩Kingston A2000無咩分別
但講真gen3/4都差唔多

牛可以落返750W都非常夠
RGB做乜鳩
俾你參考5600X配6800用650W夠用有突

如果用mATX板
箱可以用返隻細d平d

如果轉5600X可以考慮用返風冷

5600X配6800/3070
成套野俾我砌可能$12-13k夠做
建議換sad
咁係咪重洗過機 重新要裝返哂啲野? 有無得過返去SSD
https://youtu.be/_h1mwbYEJmU
唔使重新裝野可以直接過落去
clone windows既野自己Google得啦

back 4 blood 最低要i5-8500,GTX770
我部R3 3200G+HD7850係咪唔洗玩
NR200p +3080如果要用玻璃側版
最好散熱setup係咪風冷cpu + 機頂2個風扇出風?
抑或用120水冷, 冷排裝機背會好d?
以打機為主
用5600x夠哂
ram轉crucial 3600 16gb乜都夠
除非要多開先32gb
板用msi b550m bazooka
m.2用a2000都穩陣
火牛跟返顯示卡建議650w已經夠
揀返antec/FSP/seasonic有牌既
機箱轉ps15/s100 matx
加隻rock2塔散就得
換機時間
收到!
120就算鳩數吧啦
不如用返貓扇
btw機底都可以裝風扇
上年先買咋
巴打你話換得CPU,display card 要換埋火牛即係成部砌過
我原先計劃係買張1650/1660+2k mon ,照用R3 3200G
但係原來1660 打機上唔到2k,而家轉買返1080mon
64gb ram
3080放底
下面仲有位裝風扇?
2KMoon行1080P得唔得
我唔識
我想係睇片用2k,打機用返1080 咁樣
qbx 平靚正
但要加風扇
MSI好似就出B560
5600X有水貨到港唔使食炒價?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞