[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(261) 睇#1

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
唔得

屌冇backup
Bios見唔見到a400?
見到
但BOOT佢又冇反應
新手第一次砌機求指教,要求唔高,只係間唔中用嚟打下fifa或者batman之類級數嘅game

暫時喺Faroll度睇咗啲
底板 : Gigabyte Z490 UD ATX
CPU : Intel® Core™ i5-10400F
SSD : ADATA XPG SX8200 Pro 512GB PCIe Gen3x4 M.2 2280
RAM : ADATA Premier 8GB (1 x 8GB) DDR4 2666 Mhz C19 X 2
牛 : Thermaltake Toughpower GF1 750W 80 Plus Gold TT Premium Edition Fully Modular
請大家俾少少意見

我自己用緊張display card係NVIDIA GeForce GT 1030,可唔可以繼續用住先?

依家差機箱同風扇,擺機箱個位深度最盡得360 x 230 x 430(mm)
請問呢兩樣大家有無乜野推介
頭細身大
張卡拎去打LoL
即係部機砌得太勁?
限咁短連gtr 啲爛鳩箱都長過佢
我頭先喺faroll睇過啲機箱都覺得張電腦枱真係細得可憐
始終都係十幾年前買,而且擺喺廳唔可以太大張
移出啲張電腦枱我諗最盡應該可以430-435mm嘅
果啲一個狗窿係右腳位?
換左佢啦
塞到入去都變核反應爐
B550 MATX 版唔衝頂一律建議mortar
全中呀,咁我睇埋電腦枱啦
但係擺電腦枱個位都係得630mm闊
機箱可唔可以向高發展?
如果可以phanteks evolv shift air應該啱你
不過要轉itx版
風扇有錢貓頭鷹冇錢Arctic
Asus tuf b550m係not user-friendly
冇budget就pro-dash
利申用緊
啱啱搵到個Cougar MX330 Window Gaming ATX Case (三風扇版本)
https://www.faroll.com/product/1393/cougar-mx330-window-gaming-case-
應該都可以接受
想問下舊電腦個wd 1tb出C5 code,用hdd盒插落另外一部電腦,可以detect到,但load好耐都load唔到,想問仲有冇得救?謝謝
我反而覺得RGB好低能
俾客見到會扣分
散熱我諗無乜分別
貓扇=Noctua風冷
工作機似乎唔好玩水
唔係K唔需要Z板
想慳位就轉mATX或者itx板
牛650W好夠用
mATX箱例牌NR400 S400 Q300L PS15 VSK10 S100
要再細唯有大陸箱或者itx箱
小弟最近部desktop上youtube睇部分片會起晒格(如下圖)但有啲片就完全正常冇問題 另外睇自己電腦本身嘅mp4影片有啲都會黑畫面,有啲就冇事

我懷疑係個graphic card出事(形號係NVIDIA GeForce GTX 1060 6GB,2019年3月喺黃金砌),之前問題嚴重起上嚟,成部機會hang咗+藍mon,Stop code係DPC_WATCHDOG_VIOLATION (WIN10),後來google咗,跟人做法reinstall咗啲drivers後情況有好到,少咗死機,但就變咗睇唔到片(chrome/edge都係咁)

我試過disable咗張graphic card之後用內建顯示卡係睇到片,但enable返就又睇唔到 張卡有拆過出嚟清潔,但情況一樣 btw打機係完全冇問題

利申電腦白痴,google極都搵唔到解決方法,請咁多位全能嘅連登仔打救吓小弟
你自己都講左答案
請換display
未過保搵代理換
過保買過張吧啦
廢事你唔明,display = display card = graphics card
多謝回覆 都有最壞打算係要換display card,但都想問吓點解會剩係睇片出事(仲要剩係有啲片有事),打機冇問題 呢啲情況真係冇彎轉?
咪住先,十分抱歉,睇少左一句DPC_WATCHDOG_VIOLATION

你試下download一個叫DDU既野,complete uninstall N記driver
跟住試下搵舊一代既N記driver裝
我試吓先 thank you巴打
雖然你畫面咁花法我都係覺得張display card出事多,不過你講到打機又冇問題又怪怪地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞