[今冬已寒] 經典男裝、西裝、皮鞋、皮件討論區(40)

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
有無舖頭名分享下
牛shirt
唔識野問下
Mtm 同bespoke 分別大嗎
同埋bespoke 是咪天價
#3 幫到你
佢做唔到生意
政府order實體店唔比開
Online order佢policy差過ss唔少
係美國ss差不多任換 佢只可以first order換
AC safari 只有MTM,無bespoke,不過其實無乜分別。

仲係好凍
著左好多日overcoat 有d 悶,今日casual 小小
牛恤加suede trucker

舊Denime 30s cut
Alden snuff suede tanker
Vintage Burberry Raincoat with wool lining

應該同巴打睇中同一件不過未睇size chart, 未睇係咪同ss 個number一樣
俾啲差不多色同pattern既野實際著出黎你参考下

撇除左個格大少少之外同影相色差之外,實物顏色、pattern 同你貼果件都算相似,冬天的自己就好少著shirt,呢個色襯shirt都確實會老積少少。

我多數襯薄turtleneck,由深灰到白其實都襯到,再唔你橄欖綠、深啡、navy既都okay。一係就厚身有pattern冷衫都會令件事睇落無咁老餅,類似下面呢種冷衫,不過香港要怕凍先著到

感謝牛巴啲sample, 我都有睇過牛巴呢幾張相
自己都諗住係襯樽領多 因為好似無咁易刮頸
但自己prefer 有實物試上身 會穩陣啲
所以上黎問下意見

不過睇相 好似啲格大啲會好睇啲
刮頸就其實shirt都唔會既,as long as 件衫有領就ok,又或者係你件褸係cashmere之類軟啲既材質

呢個畫面又幾好笑
最近睇緊Tweed pants
但我見permanent style話Tweed都有分幾種
For jacket既Tweed整褲會perform得唔好

我想問點知邊D Tweed可以整褲?
其實織得夠緊就可以做褲
有冇話點睇織成點
唔識examine塊布
都係掹下佢睇下實唔實架喳
咁如果唔多著knitware, 主要係shirt (patterned 唔係淨色)同polo用整hounds tooth jacket 似乎唔多ideal?
都唔可以咁講既,不過texture wise會比較單調啲,尤其是唔打tie的話;同埋件事會比較smart d無咁casual
新褸
睇個背景就知係邊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞