[今冬已寒] 經典男裝、西裝、皮鞋、皮件討論區(40)

1001 回覆
7 Like 3 Dislike

suede,掃兩下會唔同左色
即係買布番黎搵人做?感覺抵玩嗎?
當然,同美麗都師傅熟同知要咩,要點Cut,成品可以幾好,但真係唔好頭幾次就去

Wbill Irish Linen
我係自己買布帶去鋪頭造嘅 (雖然唔包生仔)

但喺美麗都嘅話:
upside係慳一千幾百
downside 係嘥幾千蚊
你諗你啦
拿 鋪頭都唔一定好 我第一次bespoke
Fitting同成品件褸唔同樣我就試過
美麗都我都炒過車 不過至少冇咁肉痛
鋪頭蝕一件=美麗都三件

除非特別鐘意個舖頭style 或者美麗都大加價
見過鬼怕黑
唔好無圖討論啦各位
美麗都貴少少嘅 計埋布4000應該走唔甩wor
鋪頭都唔一定好 -> 認同啊 但起碼你可以彈貨 (cmt另計)
Fitting同成品件褸唔同樣我就試過 -> 好想睇相
各有各好啦,最緊要知道自己要乜

舖頭我都試過伏,想改衫俾人閪面都試過 (non-cmt)
不過其實會接街客既西裝工場,先唔提售後服務之類,手工上個天花板其實都無咁高,當然如果你只係求岩身,美麗都既師傅一定做到,但如果你係想要ww陳或更高水平既手工,又或者係係剪裁上有啲特殊需要,美麗都就唔會岩你。
同埋大家可唔可以唔好無圖討論⋯⋯
都係嗰句,搵美麗都 / 師傅要識同佢哋夾之餘,自己亦要好清楚自己要乜同適合乜 。不過老實講,去舖造都係要咁上下knowledge,總之咪expect一定包生仔。
好似呢套“half canvassed”咁,suit for wedding,去咗某深水埗洋服舖做

8k hkd dnlm倒錢落海咁撚款
姑勿論個款係咪老套,個襟燙死咗,扁到
嗰陣時我嘅要求又九唔搭八,又要short lapel又要恤衫袖又要sport back
個師傅乜都話做到,又唔分析身形問題 (斜肩、大腿粗etc),我又唔識揀布,結果炒車,我唔係好敢再著條褲。

我甚至喺一間洋服鋪見過佢哋改另一間鋪嘅“full canvassed”出品,嘩屌,塊大身襆原來係黐入去嘅

至於美麗都西裝,手工方面我唔敢講,款亦唔會跟足,不過有心機嘅師傅都會細心同你分析你嘅身形特質適合邊啲款,有時又分享佢哋點栽點歸去令件衫有shape。 佢同你傾得到計又唔該前唔該後,又覺得你識嘢嘅話,有時都會上心啲造 (當然亦要睇佢栽嗰陣係開心定賭輸完 )。 但係前提仍然係你要了解自己 (曲袖?肚臍對上定對落肥啲?背好唔好肉?腰長定短?你站姿係點,會唔會好易大腿磨褲?etc)。就算搵到佢哋做西裝,都要二千幾,其實話平又唔算平,更何況你背後做咁多資料搜集,都係time cost嚟。

利申:初哥
嘩屌呢套就咁掛係度都覺都核突
支持分享
個劍位
件衫好2D
想請教下:
如果個襟燙死左,係咪就已經無得救?
定係都仲可以用d 方法再處理
我覺得單襟尖領要lapel長先好睇
但個闊就低人中三粒鈕,有咁短得咁短
支持分享,善哉
熨番生is okay
BTW,雖然巴打你唔好彩中左間伏野,但我相信post頭有擺出黎既鋪頭都有番咁上下水準同職業道德。西裝鋪都有分好同唔好,好多野處理上唔係淨係full唔full canvassed咁簡單,post頭既建議如果有睇,對避伏都好大幫助
想請教自己喺屋企可以點做?定係拎去俾人搞好啲
用有墊住,噴水,將條痕熨番平
打錯字
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞