[今冬已寒] 經典男裝、西裝、皮鞋、皮件討論區(40)

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
都唔會話睇唔出咩分別既,多數既情況係覺得怪怪地又講唔出係乜姐
明白。用料很多客人都自帶毛樸,車線,鈕扣。車工針步方面就似乎與師傅有冇心機比起能力比較有關係? 鋪頭離行離迾都不算罕見。若談及裁剪後歸拔會唔會可以話香港裁縫鋪頭九成都未到位?造不好是與工場溝通出了問題抑或懶 又或者要加工錢先肯幫你造?

另外當有駐鋪師傅裁好先歸拔再發去大陸工場,光樣試完俾工場上拆下拆會否已經搞垮晒熨工,到造起已經車好晒再歸再拔都冇咩意思? 若是如此,問題是否歸究於(a) 裁和造非同一人或 (b)兩人非身處同地皆因租貴和僧多粥少香港市場容不了?若市面萬萬聲的都未能造到,只多了服務貴美麗都五六千又真的有點難接受?

利申: 非建議新手去美麗都
歸拔係一定在工場做的唔會係鋪頭,美麗都工場都只會有包頭,都係發大陸做多除非痴樸,包頭是唔會落手落腳做的頂多撇個門,包頭收你兩千零蚊工錢佢都要賺錢,咁你認為佢地會發去幾錢既工場?

同埋如果功夫做足,歸拔完之後就會定左形,同拆唔拆係無關係架。同埋工場師傅都會懶,偷得懶既就會偷,一個包頭或一個散客你會有幾好牙力要佢做啲佢平時懶得做既野呢?

當然唔係話鋪頭一定好,但香港黎講最好既果批鋪頭,做出黎既「最高水準」(姐係我講既天花板)一定會比散客搵包頭或工場做高好多,無論係手工、工序、輔料定styling wise。
可能我見識少,據我所知 steam兩steam, 拉兩拉都會變型 又或者俾乾衣佬浸完chemical唔識熨都會變型,歸完即車只會相對難變型而沒有完完全全定了型。

美麗都都有包頭發二千多工錢俾大陸工場, 貼內某些鋪頭用的都是同一工場, 工錢亦是差不多的。

咁同最好既果批鋪頭比就唔公平啦,但若中線裁縫的只有80分,而美麗都78分,是否值得花多五、六千呢,畢竟訂造西服為的是效果大過為服務嗎?(對有錢人可能吊番轉喇,不過諗我到去美麗都而好有錢既應該不多吧。)
關於第一段,歸拔唔係就咁steam兩steam,係用個熱力去令塊布伸長/收縮,最正經咁做的話,歸完拔完個裁片係要攤兩日等佢完全定左形先會再車,如果你有去過Savile row d有自己工場既鋪,你會見到有啲一塊塊裁好左既有吊係度攤緊,當然香港做到足既布係唔存在,但做七八成既鋪都仲係有既。

關於第二段,用同一間廠、同一個工場唔等同於出段個out come一樣,重點係驗收個標準,同一個工場都可以根據唔同鋪/包頭既要求去調整手工,工場收既工費亦都唔一樣。同時亦都有一啲鋪係用緊自己既輔料而唔係工場提供既輔料,出黎效果都可唔可以差到好遠。唔講啲細工場,拎個出名啲做例子,淨係red collar 呢間廠收既工錢都有三個唔同標準,幫zegna 做代工既溫州夏蒙有專門兩隊人兩條生產線專門for zegna,原則上只要量夠,鋪頭方係一定會要求專門一隊人去做自己既衫,出品會相對容易控制同標準化(因為同一隊人一直做同樣工藝要求既野)。

至於幾唔幾多分公唔公平呢啲我唔多講,美麗都師傅我都識唔少,我只可以講我做衫咁多年,由行外人做到入行做到依家,衫都差不多過百套,未有一個美麗都師傅吸引到我去試囉。
同埋真係麻煩你計下條數再睇睇make 唔make sense,美麗都工錢收到最貴果個包頭都係三千幾一套,你話發俾工場二千幾一套,佢一套我當你賺一千蚊,扣左燈油火蠟租金運費剩幾多一套?一個月又接到幾多套衫?一套賺果幾舊你叫啲師傅食風咩!
多謝你既資訊。你有你道理和信念,大家公式上不一樣,接收資訊不一樣是再正常不過的事情。美麗都最貴的包頭應該是收四千幾,工錢多少是美麗都班師傅透露,有否誇大我無渠道得知。

並唔係話歸拔等於steam兩steam 我指例如你拔到個袖型幾彎, 拎去乾衣都可被燙番直個袖有moisture 有heat加些牛力就可以,太多steam都可以整壞件衫沒有絕對的 “定了型”。我冇去過savile row工場睇,本來都只想聽蛋爺對手工的要求,增廣見聞。目的達到了,變回cdrom了,再會。
關咩理念事?有果句講果句你到底知唔知咩係proper既歸拔?袖型唔係齋靠拔出黎架,係靠裁出黎架,如果唔係打版時打「袖彎」把托?我套Corcos同我套fumiya乾洗左都不下十次,連埋我堆衫都成日我自己熨,有時懶懶地都熨完前身其他位都係steam下算,又唔見我啲衫走晒樣?

依家同你講左正式做得proper既歸拔係點係又唔信,當年紅幫上海工啲師傅落幾多心機去歸拔一套衫你又知唔知?是非八卦可以人人有不同版本,工藝定義就好死既,一板一眼。就正如我同你岩岩講既,香港做到歸拔功夫做到足既鋪係唔存在,但做七八成既鋪都仲係有既,就好似陳記同AC,雖然佢地好多時都你歸拔完攤一兩個鐘就車,但最少係「歸拔完再車」而唔係求其縫完見唔對路就歸兩歸交貨!

咁個分別響邊,其中一個最大分別就係摺完套衫入行李箱,出番黎皺晒掛下浴室沖個涼個型就番番黎,唔會有你所講乾個洗個型就收皮既事發生,呢啲就係熨工有做好同無做好既分別。
咁攤兩日同幾個鐘既分別又去到幾大
定型效果再好啲,因潮濕等碼同因素造成形變既機會再細啲。
會唔會可以講下歸拔嘅實際操作係點
歸係用熱蒸發塊布原有嘅水份所以縮?
拔嘅話steam完點樣定型

呢對好靚,可惜冇碼😭
美麗都內有高手係真,不過唔接街客囉
歸拔我淨係知塑形,同埋聽過歸中有拔,唔太明。我反而想知一件衫嘅形有冇咩部分只可以靠栽功,and why (e.g.胸)
早多十年,美麗都內都仲有仍然開工的高手,今天就難說了。
裁要得出立體,咪主要靠摺/省囉。
傳統上廣東幫善於裁,上海幫善於歸拔。
今天就看看你的運氣啦!
其實係牛巴先有咁好閑情,肯寫咁多比你哋知。
我就唔見有邊個美麗都師傅值得我科水去做衫,可能我見識少啦。
大家可能少在鋪頭打躉,你如果去得多,聽得多鋪面同工場的對話(粗口),就會知道工場甩漏多到數之不盡,跟少眼都可以出事。一個有經驗的fitter跟進尚且如此,你一個乜都唔識的新手又如何可以跟得足?
我同錢無過唔去,但我也明白有啲錢係要比人賺的。
當然你去那些乜都唔識,淨係識抄人哋野嘅𡃁仔鋪,咁就當然係無乜value added啦!呢個都係點解帖頭介紹咁難寫的原因
另外一啲師兄的盲點是,我提供物料就得啦!
呢方面我好有經驗,我估都無幾多人好似我咁乜都試過買來玩。
我的經驗告訴我,師傅用唔慣你啲嘢,做出來可以根本完全唔係嗰回事,可以仲衰過用佢啲平料
賴師傅走後就再無呢枝歌仔唱
之前有巴打同我買左圈真絲線俾某師傅挑襟,工場用唔慣,成扎彈番轉頭俾佢
啲師傅對住嗰圈絲,連點拆來用都唔識呀,點用呀?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞