[今冬已寒] 經典男裝、西裝、皮鞋、皮件討論區(40)

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
明白呀 多謝賜教
Bryceland 入面好多styling 都有Henley
我覺得着咩褲都無乜所謂,因為見到件henley 都會dress down左,反而係睇件Henley 出面披件咩重要啲
我覺得雖然henley同woollen褲都可以叫casual,但係係唔同程度同範疇嘅casual,所以我唔會mix。
即好似點解我唔會成日著Henley,係因為我自己嘅style我會叫做urban sartorial casual。但比如可能瑞奇巴會襯到多啲,係因為巴打衣著我覺得係vintage inspired多啲(有錯勿屌),match翻henley。exactly 點解bryceland會襯到多啲。
pea coat正呀,但要價成$6000
加價個速度快到…
佢啲嘢sizing唔太啱亞洲人
Agger
出面著件牛仔褸又得 chore coat又得
唔緊要,其實我都係鳩嚟
不過我自己的確唔好偏重曬落一邊,我一定唔會full suit 恤衫領呔,但我又一定唔會t shirt 牛仔褲,撈埋一齊做瀨尿牛丸啱我口味啲
玩下mix&match都係一件好事嚟
支持咩style都掂下
我都mix緊會有意想不到嘅結果
攞件bomber襯恤、chino同penny loafer就變咗70年代ivy越睇越啱feel
style就係咁好玩
白襪呢
比對我pls

白襪成日見到人地着得幾好睇,但自己着會有啲羞恥play 嘅感覺
想請教下Church’s d 鞋掂唔掂,海港城可以用coupon 😂😂
口味太重你型佢10倍左右
如果夏天淨henley/polo襯西褲又點睇?
不過polo有領可能好少少?
玩ivy你覺得邊類item最有feel 除左loafer
羊毛西褲henley我覺得差啲
polo有領真係好好多,但因住比人話去打golf
一定係ocbd打呔
Navy DB, v-neck sweater 白襪仔
CJ黎 何必呢
呢批係自己廠,堅係靚野來,本來想同GG EG一戰
其實真心幾靚
平嗰啲(冇包lasted shoe tree)都係自己廠?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞