[今冬已寒] 經典男裝、西裝、皮鞋、皮件討論區(40)

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
入面結構 set左roll既ending point唔同
俾d意見🙏 fitting上有冇咩唔順眼(除左我個樣)
幾好呀,但第一張圖隻手咁擺其實好多野睇唔到,overall 睇背覺得ok,著一排皺左軟左之後就好睇
請問本身大細腳,loafers 一邊腳踭位少鬆可以點搞?
呢d係咪成日講 各種style eg Neapolitan
既主要分別之一
thx for the advice🙏

呢種loafer 可以點襯?Chino polo好似唔work? 佢loafer 得黎個皮同顏色又好似偏formal
Denim
其實呢隻襯suit岩feel d
呢個又唔是好關事
其實見大家咁多關於fitting、工藝同tailoring style,上既迷惑不如我慢慢分開一項項咁寫下,慢慢一啲啲咁寫,唔長篇大論,大家都易吸收啲。

一、平衡

「近來日子感觸頗多,筆墨之事頗為荒廢,確實是不對。近來看到一些關於衣物合身與否的討論,也略抒一二。

衣物合身,得先看平衡,意指衣物前後片長度與位置的編配,與人體站姿挺、駝程度相關。此處所說之「挺、駝」為挺胸或駝背,但並非完全描述站姿,如︰胸肌發達造成的前片長度增長等,造成前後片長度差異的因素皆包括在內。

前後平衡出問題可以導致的問題很多,如︰離領、腋下斜向陰影、衣物下擺開合失衡等。最簡單的判斷方式為腋下腰間小片位置,如出現斜向陰影,即平衡出現問題,一般於肩線處進行長度調整即可。由於成衣後該處調整幅度會嚴重受限,使其成為試身階段最應該注意的地方之一。」

前後片平衡理想狀態如上圖,同時會有另一個特點,係如果平衡做得okay,就算你唔扣埋件褸,前片都唔會聚合或撇開,而係留番響與扣上後接近既位置

襯suit 著loafer hea 得滯
咁睇黎有d兩頭唔到岸,又慳…
想入對tassel loafer, 暫時睇中左berwick, 爬完文好似新鞋好難break in…巴打們有無其他差不多價位好推介?

如果入坑berwick, 係咪都係LH買好d? online似乎無直送, 除非集運
直上CJ先
或者TSM Seconds Alden
唔好買Berwick, 除非你想隻腳爛
我就係買左Berwick tassel loafer...
試下yanko?相對berwick易著d
買左b&l了
Berwick 賣左好耐,冇諗過咁大獲
見到成日有人問買鞋我自己有啲睇法
其實買咩牌子真係好睇你自己有咩需求同埋有咩能力,我覺得唔係一步到位就好。
有好多人都希望可以平平地,一兩千左右買對嚟試下水溫,試吓自己襯唔襯呢個style,或者返工着開啲hnm/zara 膠鞋覺得係時候 upgrade 下。
如果嚟嚟去去都係叫人Alden、CJ,然後又講到啲平價鞋好似妖魔鬼怪咁真係會睇到好乏味
都係果句You get what you pay for

以我自己為例,買左大家話break in唔到嘅牌子都有十對八對,仲有其他同一水位嘅cheap 鞋,但係我又一啲都唔覺得後悔,因為呢個程度已經滿足到我嘅需求,我搵得果萬零兩萬一個月,買對一兩千嘅嚟襯下衫已經夠曬, 再靚都只係一小群識貨之人/自己嘅追求,好似我做設計有時會睇到啲我覺得好靚嘅design但對一般大眾consumer嚟講佢哋根本睇唔明、睇唔出一樣道理。

呢對好多巴打應該係自己舔過嘢所以先會特別推介某啲牌子,但我覺得初初入坑/想入除非有能力,如果唔係唔洗次次都加少少系列,亦可以令個討論多元化啲。
多謝咁多位巴打分享,好似樓上講, 相信好多師兄都係真心推介。 不過小弟不財能力有限, google左巴打們推介既"加多小小直上系列"牌子都有d超左budget… 想問下如果都係around 2k度有無其他辦法

定係應該問: 2千以下既loafer都係垃圾, 不服來辯
ching有break in秘方分享?
高低膊?Ching 不要寒背
Yanko吧,瑞典買連運唔駛兩千
呢個價位既話,自己著過yanko同berwick,論皮、造工、舒適程度,都係yanko 比berwick 出色。自己有對yanko double monk 而家都keep住著。只係yanko個size 有點奇怪,會偏大少少。

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞