[今冬已寒] 經典男裝、西裝、皮鞋、皮件討論區(40)

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
睇價唔睇性居多,啲人多數都只係知平,而唔知點係好,所謂既性價比其實只係鬥平,因為大部分人連好壞都唔識分
肩斜

肩斜簡而言之,就是人體肩膀的傾斜程度,有些裁縫喜歡用量角器算角度,有的則喜歡直接目測大概斜度,並直接以英寸為單位記錄,並於其後試身時進行微調。

我更傾向使用後者,因在裁剪時裁縫會根據客人肩的斜度直接切肩頭,直接以英寸記錄可以減低量身者(Fitter)、裁剪者 (Cutter) 之間的溝通誤差。與此同時,肩斜是一個不需要在量身時精準量度的部份,因為最精確的調整應該要在試身時進行,雖然在社交媒體上,不少人都把斜肩量於兩側的量都拿掉,拍出乾淨的背片(Clean back),但過於乾淨的背部對於穿著者而言未必是件好事。

對平肩者影響或許較小(仍有影響),但對於斜肩者而言,日常活動時肩部上下移動的幅度大,應適度留下的「肩斜量」以給予穿著者足夠活動空間;如果把「肩斜量」通通拿掉,穿著者於活動時則可能會伴有明顯壓迫感,往前伸展、擁抱等動作時尤甚。

要背部看起來完全乾淨,還是要穿著起來活動自如,這是一個物理上無法兩全的命題,從業者理應向客人解釋清楚讓客人自己作出選擇,畢竟穿著者的生活習慣應是製衣者的首要考量。

註︰圖二為肩斜量特寫,一般出現於上背靠近腋下兩側,而「肩斜量」的具體走向一般為向外斜,與「餘量」(drapeness)的垂向地面有所不同,不應混淆。
有圖正皮
想問下有活動空間既背 係咪應該可以有肩斜量但避免有drape?
另外想睇下有冇D留左drape而唔係留肩斜量既圖做反面教材
Drape可以係為風格而留或者係穿著者快速變瘦而造成,唔可以稱之為問題。
咁如果風格上留左drape
肩斜量係咪可以拿掉?
佢地係兩樣野黎,一個係橫向活動量一個係縱向活動量,唔同架!
明晒明晒
有時著住件外套一日 個膊頭好攰都關呢個事?
會有唔細既影響,但因素可以唔止一個
我見post頭寫3000樓下應該買成衣好d,咁各位巴打有無買成衣既地方介紹?
想租套去婚禮著
唔好租
咁打有無買成衣既地方介紹?筆直3千樓下
巴打你係參加人哋婚禮想租還是自己大日子?
如果係自己大日子就真係著好d 比較好,一生人一次
Casual 嘅話,九分西褲/牛 唔著襪
Bonfanti好著抵著

有無ching 知suit supply 最近有無咩promotion😂

等轉季啦,轉季可能有
Ching 可唔可以加我TG

vvbun
For大日子著有咩好推介
之前prewedding同男朋友訂過一間中左伏
連布料都可以錯 我地勁嬲
你筆直幾多先
一套五千左右係咪好難搵?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞