[今冬已寒] 經典男裝、西裝、皮鞋、皮件討論區(40)

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
因為啲客成日話要slim d slim d slim d久而久之咪變左咁,陰得啲叫人買衫買細一個size 既「潮流達人」唔少
啱啱買咗 我買大過本身胸圍一個碼
Linen/ wool?
好貼合現實既着衫問題
Linen 咋 怕熱又平啲
不過見到wool幾靚
我諗好多工都未必要日日full suit,我又未做到無視其他人目光,翻到去啲同事實問做乜著成咁
加上香港冬天都廿幾度搞到無乜著衫嘅選擇
除左前面啲巴打提過既野,我覺得teba都okay
我接受唔到,我直情覺得「核突」
咁呢個係個人口味問題,我見Patrick著幾好睇
屌g&g d sale 寫就寫in stock, 但add to cart check out 嗰陣對對都sold out
屌,又慳
我做嘅時候,叫佢預長D,然後first fit 時睇效果再收到自己滿意為止。最終個長度係去到我覺得我上下身係1:1咁上下。不過都唔係cover full butt,只係大約3/4左右(in my case)。佢d rtw嘅款,確實係較短嘅,同埋我覺得d袋太大。不過呢d可以叫佢改。宜家都等緊佢成品
Ching收到成品果時post張相嚟睇吓
都係核突
有無人有買到AC新出件rumsey blouson?
香港有冇地方做織補好?
有件vintage野有蛀洞想搞搞佢
都係個兩間李湛記同梁錦發
其實有啲casual啲既texture fabric做既blazer,見過人着,但唔知邊度買
想請教蛋爺對手工的評分準則除了珠邊、打棗、鈕門、撬襟collars 、熨工(算唔算手工?)、挑裡布 、上膊,還會考慮那些?那些方面高級洋服/包頭師傅/代工工場有最明顯的落差?謝謝。
裏面的用料,車工,針步。
熨工當然係手工,可能係最被忽略的手工,但不是說做起之後的熨,而是做的時候的熨,歸拔溶水等。
其實個主要味道就係差係度。
對花對格也是手工。
歸拔完之後擺幾耐、車完先歸定歸完先車etc 好多唔起眼野加加埋埋就好大分別
但呢啲工夫好花時間、又唔係好多人睇得出分別,現代工場師傅有啲根本唔識,識嘅亦未必願做,所以就係咁啦!
其實呢啲同廚房係一樣的。吊一煲上湯要幾多錢同幾多時間?你叫屋邨酒樓嘅師傅吊湯?佢睬你都儍啦!
就算你自己在屋企識做都唔多願做呀!

現實就係咁囉!
手工、時間是錢來的,又要馬兒好,又要馬兒不吃草,邊有可能呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞