香港啲男人係咪窮到傻咗?

536 回覆
2579 Like 180 Dislike
俾佢中出 飛左佢
痴撚線 咁寒酸就咪柒揸啦
自己揸左咁多年未試過叫fd夾油錢泊車隧道錢
比條仔扑左未.
點解唔飛左條仔. 係咪ON9
真心?
叫人夾飯錢都做得出?
過左門都唔會叫人夾啦
除非一齊住
但係都係條仔比家用
唔到條女啦
呢啲人冇咩未來可言
自卑到自大嗰啲真係勁煩
見識、學養、收入都唔及人
生活知識又係0
成日以為自己係全部(仲會賣慘)
覺得其他人係nothing 無人辛苦 最辛苦係佢 最大壓力係佢 job duty最難係佢 最攰係佢
揀人拍拖都係睇樣姐,中伏咪分
無話喊唔喊既
事關我朋友嘅男朋友

我朋友呢就最近返工比較壓力大 又要趕project果啲嘢
佢就同男朋友傾訴啦 點知佢條仔講:「 我都未話有壓力 你有私樓仲壓力大?

類此事件已經唔止一次

佢條仔成日同我朋友家底做比較(佢男朋友住公屋)上到去我朋友屋企 會喺度講 「你間房都唔係好大姐」成日提住自己家道中落 以前住過私樓 食開貴野

朋友去佢屋企食飯 佢阿媽會叫我朋友夾飯錢 但佢唔會出聲 唔會比返錢我朋友 但明明佢都上過我朋友屋企唔止一次

係咁講有拎零用錢嘅人都係垃圾 話食high tea 着名牌嘅港女係雞

諷刺嘅係 著衫要問我朋友意見 點樣睇落有錢啲

搵男朋友唔係一定睇錢 但又窮又自卑真係好撚煩
俾我揀真係寧願揀有錢 至少門當戶對
香港男人一向係咁
咁點解唔分手
問題佢要人坐佢車,本身大家想搭巴士or的士去目的地
醒起有次
個fd考完牌話想借我部車練車
然後佢約食飯約去d山卡啦地方食 佢揸

揸完完全無諗住入返油比我
我梗係叫佢入返 仲收突些少(收多50-100蚊左右)
佢叫其他fd 夾返油錢比佢
佢只係出埋我個份油錢

大家都o撚左嘴
曾經試過俾人疾
佢問我住邊
答完就話 嘩 住xx大小姐喎
我住xx公屋炸

雖然好少可遇到咁嘅男人
假膠+晴報式作故仔味好濃
「佢阿媽會叫我朋友夾飯錢」 呢個真係搞笑
係因為領導係男人天性
男人應該勁過女人,呢個係social norm,好少人可以擺脫social norm。當social norm大過果個男人對你嘅愛,佢就會感到自卑
周圍扑女又要求條女係處
個ex住公屋 成日講到自己幾窮幾窮
佢中學又玩樂器又玩耳機
樣樣幾千起跳 又會去睇show
難為我中學個時屋企部電腦舊到連開住30分鐘都有問題

窮唔緊要 又大洗又唔體諒其他人
自問自己世上最慘
呢種態度真係好乞人憎
人窮唔緊要,但唔可以志都窮
如果覺得自己窮係應份,之後就安安份份就算不求上進咁就會渾渾噩噩咁一世

身邊好多女仔朋友都講過其實佢哋唔介意自己既老公/男朋友窮,但佢哋介意自己既老公/男朋友覺得窮係應該而且唔願意去改變
順便分化埋連登, 營造上得連登多會變ON9>連登嘅POST係ON9 POST
話說呢排真係多咗好多呢類分化男女POST
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞