IT界討論區:繼續都係狗 (9)

1001 回覆
2 Like 0 Dislike

小弟仲讀緊cs degree, 請問各位覺得machine learning, big data, data mining之類係香港既前景如何?? 唔想讀完出黎發現根本用唔着

讀完出黎好多都用唔着

即係呢方面係香港都係無咩用?

香港咪係
data scientist 唔駛識寫code但要好叻design alog
香港撚有呢D POST,乜都係CODE狗做哂架啦
不過ML真係at least mphil, ug d ml 垃圾黎

2啦仲洗諗

2 啦, 10~7 收左工啲時間唔好洗,而且過probate review 通常唔會高好多, 人工高,下一份先唔會辛苦, 你仲差咁多,計埋bonus 1 都唔夠2黎

backend先出得13K 好打極有限啦間公司

小弟仲讀緊cs degree, 請問各位覺得machine learning, big data, data mining之類係香港既前景如何?? 唔想讀完出黎發現根本用唔着

讀完出黎好多都用唔着

香港咪係
data scientist 唔駛識寫code但要好叻design alog
不過ML真係at least mphil, ug d ml 垃圾黎

巴打心水清喎

讀完出黎好多都用唔着

香港咪係

巴打心水清喎

同埋你ML,一定係玩deep learning, CNN果堆
咩SVM果D你留番黎煲醋算啦
而家pg research 有2個套路
1個玩緊number game, 有傳統幾套data 點樣用D alog 堆堆砌砌CHOK到個高D 既rate 就出到紙,不過多數都係垃圾黎
另一個就係係data preprocessing同D selection上面做手腳,呢個就真係考智力
不過我講呢D都係其中一個FIELD, 其他我都唔太清楚

唔好講咁多 推一推先

讀完出黎好多都用唔着

香港咪係

巴打心水清喎

同埋你ML,一定係玩deep learning, CNN果堆
1個玩緊number game, 有傳統幾套data 點樣用D alog 堆堆砌砌CHOK到個高D 既rate 就出到紙,不過多數都係垃圾黎
另一個就係係data preprocessing同D selection上面做手腳,呢個就真係考智力

Research 同industry又唔同玩法

香港玩ml公司多數startup,好少有recourse (主要係labelled data)比你玩dnn

我覺得反而熟classical ml Bayesian model 個嗰有用啲

2啦仲洗諗

2 啦, 10~7 收左工啲時間唔好洗,而且過probate review 通常唔會高好多, 人工高,下一份先唔會辛苦, 你仲差咁多,計埋bonus 1 都唔夠2黎

2啦仲洗諗

都係個句,話試用完加你可以當冇加
15k做backend你肯唔肯
當你做2年跳,你認為間公司個名/學到既野幫到你將來幾多?
18k做2年後跳起碼都21,22k
你15k做2年後跳,跳唔跳到23,24k?
我唔知你個份野工作環境有幾好,前景有幾好,答唔到你邊份好。但你依兩年蝕既人工,同將來如果因為依份工既人工而拉低新工既人工,都要考慮埋
低過15k唔洗諗,15~16k+有助前途 尚可考慮

2啦仲洗諗

都係個句,話試用完加你可以當冇加
15k做backend你肯唔肯
當你做2年跳,你認為間公司個名/學到既野幫到你將來幾多?
18k做2年後跳起碼都21,22k
你15k做2年後跳,跳唔跳到23,24k?
我唔知你個份野工作環境有幾好,前景有幾好,答唔到你邊份好。但你依兩年蝕既人工,同將來如果因為依份工既人工而拉低新工既人工,都要考慮埋
低過15k唔洗諗,15~16k+有助前途 尚可考慮

其實frontend 會愈來愈好

讀完出黎好多都用唔着

香港咪係

巴打心水清喎

Research 同industry又唔同玩法

香港玩ml公司多數startup,好少有recourse (主要係labelled data)比你玩dnn

我覺得反而熟classical ml Bayesian model 個嗰有用啲

而家data 周街都係啦(not in hk/medical data ) 諗到點用data賺錢難D
你係香港做big data 真係死路一條
睇下個戇鳩政府
https://data.gov.sg/
人地SG 整得幾好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞