IT界討論區:繼續都係狗 (9)

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
下星期一考埋試就搵工,有無巴打有好路數?

諗下想向邊邊發展

除左Google MS Apple之類都冇乜好路數
IBM Accenture做到你隻積咁

想做p仔,鍾意打曲

新上路vendor穩陣

一個frontend,一個backend
其實你想做backend 定 frontend

好flexible 既 無咩特別取向

可以好唔同架WO
Front-end UI
Back-end business logic

建議你唸清楚自己邊一邊有興趣多啲先決定
兩面發展可以好唔同,當然你勁既係可以玩到full stack 啦

因為一路做開full stack 所以無咩特別話鐘意邊樣既
係frontend 唔多識做得太fancy

frontend 認真無咁悶

最後決定都係做inhouse
其實香港it界真係唔差
有少少知識而又冇實力既可以做support,起薪起碼都13啦

我個fd做審計,做左3年,今年想轉工,搵極都搵唔到,又唔敢裸辭
最後10k上13k,仲要賠半個月錢比舊公司

你係咪ON9?13K有條撚毛用?
audit唔係big4不如死撚左佢
點解呢個世界仲會有人咁撚離地覺得搵13K係無問題?
屌你食個大家樂都差唔多50蚊啦仲係5,6年前呀?
利申ACCEPT左15K OFFER

隔離二手飯post
14k唔會做爛市? ive hd cgpa 3.4左右
你地做p仔會唔會係咁
入行頭2星期chur到仆街
第三星期有d野做
今星期完全係返工等放工

我, 日日扮做野
做development 千祈唔好做太快
利伸 曲狗 18k

我相反 入行頭一兩個月無野做
而家日日趕工 無九點都走唔到
利申:3人Development team

入大公司啦,唔好再係公司仔度浪費青春
好多大公司都expand 緊請緊人

有信心可以叫16k
有問題
1.5 年 exp
1年java 半年c#
22k 走唔走好
master grad

好似走好d?

咩title 依家個度有冇得升?

細公司 通常係人理呢d

無人

咁走喇 姐係你做左年幾 又有master 有得升多級title 會叫你留 但冇機會走喇

22k係你搵到另一間公司 定 依家逗緊22k?

係呢排先加
你地做p仔會唔會係咁
第三星期有d野做
今星期完全係返工等放工

我, 日日扮做野
利伸 曲狗 18k

大公司好多人爭,一表現差d就好易被其他人頂上
你地做p仔會唔會係咁
第三星期有d野做
今星期完全係返工等放工

我, 日日扮做野
利伸 曲狗 18k

點解唔可以做太快
太慢就會比人屌姐

有信心可以叫16k

改15 睇下咩環境先
你地做p仔會唔會係咁
第三星期有d野做
今星期完全係返工等放工

我, 日日扮做野
利伸 曲狗 18k

我自己都無乜料入到大公司
而家係Start up度死捱爛捱

有信心可以叫16k

改15 睇下咩環境先

你係今年FG? 你預佢壓你1,2k 叫16k差唔多喇
你地做p仔會唔會係咁
第三星期有d野做
今星期完全係返工等放工

我, 日日扮做野
利伸 曲狗 18k

點解唔可以做太快
太慢就會比人屌姐

... 你要明白人的欲望係無窮無盡 今日的我打到昨日的我
一來要加要改搞咁快你的工作會不停咁黎 改得黎郁到野冇時間做review又入你數
二來你就算寫完 d野要main要剩,開新project係唔會停架ma
所以佢比的時間內搞掂就算

中學食大家樂 煎蛋茄免治飯 $23
早兩日去食 $32

利申: 平時食開中大頹飯,勿相認
你地做p仔會唔會係咁
第三星期有d野做
今星期完全係返工等放工

我, 日日扮做野
利伸 曲狗 18k

點解唔可以做太快
太慢就會比人屌姐

一來要加要改搞咁快你的工作會不停咁黎 改得黎郁到野冇時間做review又入你數
二來你就算寫完 d野要main要剩,開新project係唔會停架ma

呢位巴打就識玩
你地做p仔會唔會係咁
第三星期有d野做
今星期完全係返工等放工

我, 日日扮做野
利伸 曲狗 18k

點解唔可以做太快
太慢就會比人屌姐

呢位巴打就識玩

老細 : 做得快姐係ok 可以比多d 野你做
你地做p仔會唔會係咁
第三星期有d野做
今星期完全係返工等放工

我, 日日扮做野
利伸 曲狗 18k

實際係做緊d 咩?
你地做p仔會唔會係咁
第三星期有d野做
今星期完全係返工等放工

我, 日日扮做野
利伸 曲狗 18k

入大公司都唔一定有料既

有信心可以叫16k

改15 睇下咩環境先

你係今年FG? 你預佢壓你1,2k 叫16k差唔多喇

係呀,我今年hd se grad
16 我驚連interview既機會都無
你地做p仔會唔會係咁
第三星期有d野做
今星期完全係返工等放工

我, 日日扮做野
利伸 曲狗 18k

實際係做緊d 咩?

由0開始起一套application去control hardware同收server command
(我主要負責部分)
你地做p仔會唔會係咁
第三星期有d野做
今星期完全係返工等放工

我, 日日扮做野
利伸 曲狗 18k

實際係做緊d 咩?

由0開始起一套application去control hardware同收server command
(我主要負責部分)

大公司都要人做依d野架 冇咩好驚
你地做p仔會唔會係咁
第三星期有d野做
今星期完全係返工等放工

我, 日日扮做野
利伸 曲狗 18k

實際係做緊d 咩?

(我主要負責部分)

大公司幾條友一team 專做一樣野
啲job 分得好細唔會要你一腳踢
係公司仔仔做過去到大公司反而會輕鬆左

實際係做緊d 咩?

(我主要負責部分)

大公司幾條友一team 專做一樣野
啲job 分得好細唔會要你一腳踢
係公司仔仔做過去到大公司反而會輕鬆左

搞到落hardware 既野我就覺得好難
之前搞過下win api 都唔知做緊乜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞