IT界討論區:繼續都係狗 (9)

1001 回覆
2 Like 0 Dislike

係咪九展番工?

open office來
全部工程撚來幾好玩
但唔係好撚毒果D,幾玩得

返過1yr intern
做左兩個月頂唔順quit左
個人覺得入面d人好撚毒
同埋入面d promotion唔係好好
做好耐都升唔到職
不過算係幾安定既
如果唔係住綠色線呢
返工係辛苦到pk

btw 個人覺得電訊呢 前景真係麻麻
巴打你係讀engine既 個人唔算太毒的話
勸你儘早轉行啦

電訊唔係先長做長有咩

係咪九展番工?

open office來
全部工程撚來幾好玩
但唔係好撚毒果D,幾玩得

返過1yr intern
做左兩個月頂唔順quit左
個人覺得入面d人好撚毒
同埋入面d promotion唔係好好
做好耐都升唔到職
不過算係幾安定既
如果唔係住綠色線呢
返工係辛苦到pk

btw 個人覺得電訊呢 前景真係麻麻
巴打你係讀engine既 個人唔算太毒的話
勸你儘早轉行啦

電訊唔係先長做長有咩

有名你叫,公用股
https://www.polyu.edu.hk/caps/es/images/web_doc/GES_2016_Survey-Summary.pdf
poly 2016 fg
computing (舊制) mean 18191
新制 mean 15684
就算當有水份,扣1k都係15k~17k,第一版個參考價冇呃你地

在下 cap 左圖, 唔洗開直接睇

為同業後人著想,請保持出價在合理水平,感謝

好心年青人心頭咪咁高 我呀叔當年一個人打幾分工

多唔多視乎你標準啦
平均少2k
degree有料既出黎21k~23k都唔少(唔計咩ibank個堆)
hd/asso勁既多數讀埋degree, 做野既最多聽過~17k,18k

升職既話jp, p, sp基本上分別唔太大
ap可能會影響少少,但主要都係能力問題

btw, degree只係遲早既事,而家讀同將來讀我覺得冇咩分別

想投身職場先,睇下咩環境,畢竟而家都有2份工可以interview
https://www.polyu.edu.hk/caps/es/images/web_doc/GES_2016_Survey-Summary.pdf
就算當有水份,扣1k都係15k~17k,第一版個參考價冇呃你地

多唔多視乎你標準啦
平均少2k
degree有料既出黎21k~23k都唔少(唔計咩ibank個堆)
hd/asso勁既多數讀埋degree, 做野既最多聽過~17k,18k

升職既話jp, p, sp基本上分別唔太大
ap可能會影響少少,但主要都係能力問題

btw, degree只係遲早既事,而家讀同將來讀我覺得冇咩分別

想投身職場先,睇下咩環境,畢竟而家都有2份工可以interview

補充多句:15我覺得都ok,可以邊做邊學慢慢做上去

去緊老電美孚分部,有少少緊張

written test有咩問題, 一個test考到晒英文 coding, 特別係sql一考就知,得個講字你地做請人又會點試? 要人用口講code?

面對面都係睇下個人正唔正常

想問下一般公司written test 會問d咩? java sql c#?

Sql 多數都係join table 既select query(依家慣左用entity framework 真係唔識寫sql query)
C# 如果coding 既就可能一d 基本logic
例如int[] a = new int[9] 之後d code 去到a[9]會發生咩事咁
有d 基礎d 既就考下base class 會點出d result(行左base 先定行左其他野先咁 又或者咩係virtual function 呀 咩係finalize 咁
Java 唔知

唔比google既話。
其實有啲language唔用開真係會唔記得。
淨係html啲tag都記唔哂。

反而佢比code / 情景要我write返個result出黎就得

叫12k即請

叫12k即請

美孚仲以為去奧運個center

叫12k即請

不了

叫12k即請

不了

有冇人知JOS呢間野做support好唔好?
諗起就嬲,攰攰地,傾完計之後先覺得比人串緊

屌你老母consultant, 咁撚串做咩姐, 冇料扮4條, 咪又係8點都未走得要call我電話 又唔係跟你做野,咁撚勁攞自己d product出黎同我鬥下 唔係一個都冇呀

k字頭屌你老母

叫12k即請

不了

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞