IT界討論區:繼續都係狗 (9)

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
fg做緊inhouse
除左唔忙之外
得閒隔一排同staff
夾下系統有咩改善
上下連登 都無乜野搞

做左咁耐都未試過ot

所以話inhouse係退休工

banking in house分分鐘慘過si

冇人叫你做banking / 馬會 / HA 之類既inhouse

ha in house有咩料爆
只接過狗會同銀行 job

HA係咪講緊HospXX AUTXXXX ?
係既我有啲野想講

隨便講
btw,我自己冇做過
但聽過都係準時收工有雙糧
D job都係外判多,但醫健通好似係自己人做,應該都算有野學
岩岩終於send左2封cover letter 出去 但我cv連ive 成績表及自己project screen cap圖 會唔會太多野?

FG一張A4紙乜都夠晒

我send cv , 成績表 加 project cap圖 3個file send出去,希望佢地會睇
不過我sem5成績未出到時洗唔洗講返一聲比佢地知?

夾咗落去只會令HR成份唔睇

send CV一份1-2頁既pdf就夠啦,果啲乜表物表真係請你先會要

screen cap先出事
HR: 彩色印出嚟又花, 黑白印出嚟又灰懞懞
岩岩終於send左2封cover letter 出去 但我cv連ive 成績表及自己project screen cap圖 會唔會太多野?

而家報幼稚園咩
CV一頁搞掂啦
fg做緊inhouse
除左唔忙之外
得閒隔一排同staff
夾下系統有咩改善
上下連登 都無乜野搞

做左咁耐都未試過ot

冇人叫你做banking / 馬會 / HA 之類既inhouse

係既我有啲野想講

隨便講
btw,我自己冇做過
D job都係外判多,但醫健通好似係自己人做,應該都算有野學

小弟有幸參與醫健通開荒
但我想講唔係呢樣
呢排好HIT既西醫CMS系統,唔洗多講係一隻超級老大牛龜
幾年前有人行錯script將某聯網既CMS 既parameter update晒做同一個value

FG一張A4紙乜都夠晒

我send cv , 成績表 加 project cap圖 3個file send出去,希望佢地會睇
不過我sem5成績未出到時洗唔洗講返一聲比佢地知?

夾咗落去只會令HR成份唔睇

send CV一份1-2頁既pdf就夠啦,果啲乜表物表真係請你先會要

screen cap先出事
HR: 彩色印出嚟又花, 黑白印出嚟又灰懞懞

重點係,HR班撚屌點會識睇
fg做緊inhouse
除左唔忙之外
得閒隔一排同staff
夾下系統有咩改善
上下連登 都無乜野搞

做左咁耐都未試過ot

係既我有啲野想講

隨便講
btw,我自己冇做過

小弟有幸參與醫健通開荒
但我想講唔係呢樣
幾年前有人行錯script某聯網既CMS 既parameter update晒做同一個value

就算唔係做醫院, 呢d事都時有發生, 我自己都試過
但係好彩因為db設計得... 差
d data抄左幾次 (但又唔係正路嘅denormalization )
又或者有d mapping關係 (唔同咗樣又擺多個column)
deduce得番但都patch到傻
fg做緊inhouse
除左唔忙之外
得閒隔一排同staff
夾下系統有咩改善
上下連登 都無乜野搞

做左咁耐都未試過ot

係既我有啲野想講

隨便講
btw,我自己冇做過

小弟有幸參與醫健通開荒
但我想講唔係呢樣
幾年前有人行錯script某聯網既CMS 既parameter update晒做同一個value

d data抄左幾次 (但又唔係正路嘅denormalization )
又或者有d mapping關係 (唔同咗樣又擺多個column)

問題係做醫院好撚大鑊,仲要係production 好彩好快就fix返,唔係第朝見報都似
fg做緊inhouse
除左唔忙之外
得閒隔一排同staff
夾下系統有咩改善
上下連登 都無乜野搞

做左咁耐都未試過ot

係既我有啲野想講

隨便講
btw,我自己冇做過

小弟有幸參與醫健通開荒
但我想講唔係呢樣

問題係做醫院好撚大鑊,仲要係production 好彩好快就fix返,唔係第朝見報都似

係, 醫院果d人命
巴打巴打

點睇經agent apply冇消息,等一排自己去apply就好快有得in
又學到野了,多謝巴打們指點

夾咁多野想死?

點解唔係send之前問

你岩,我7左
巴打巴打

點睇經agent apply冇消息,等一排自己去apply就好快有得in

Agent叫佢彈job黎睇先 同你拿哂料又冇消息比佢把撚
IT狗留個名先
巴打巴打

代表agent無幫你apply
巴打巴打

wtf 我仲要首先上左agent到interview,仲要冇消息

反而自己走去apply就ok, 仲要係直接去間公司interview,唔洗上一次agent先

in完無回音 所以都諗住做一年野 下年再報
追過post有人話inhouse好做 inhouse會唔會請trainee?
上jobsdb見到trainee個d language要求又C#, .Net, Java 我除左review番自己d java之外 係咪應該係咁易學多幾種? 定真係一種已經附合到佢條件? 我驚自己入到去先自學會handle唔到其他未掂過既language
同埋點樣分到間野係咪inhouse? 我而加真係成個傻仔咁

哦覺得OU degree冇用所以唔報,咁你努力
但我就聽聞poly個朵臭過OU

有HD後去左讀OU full time 畢業2年在ha做搵緊20k up

inhouse通常講好做係因為hea
但除非間野好大,inhouse好少會請trainee
至於好唔好,視乎係咩公司,想入inhouse學野我覺得運氣要好夠
requirement唔差太多都照報,唔一定要fulfill晒100%

至於poly個朵臭過OU,我未聽過答你唔到,可能係都唔出奇掛

2年exp 20k up係up幾多先,個人覺得2年exp P仔 <23k都算少

多唔多人係咁,定extreme case
聽落又幾唔錯

唔知呀 不過出面做都差唔多

感覺上唔係 特別vendor 一般比較低人工
因為香港靠it 開飯既公司真係無飯開
不過主要係睇你爭唔爭取 肯爭取已經贏人兩三k(多數)
一般banking finance 既firm 會出價高d
有冇考完今期cisa
教下我啦
有冇人係it audit 有考cisa

考CISSP + CISA真係仲難過讀大學...

到你讀左大學就寧願考CISSP+CISA都唔會想讀bachelor 一大堆濕鳩功課加dissertation加exam 諗返都頭痛
利申: 已考CISSP 準備考CISA
巴打巴打

wtf 我仲要首先上左agent到interview,仲要冇消息

反而自己走去apply就ok, 仲要係直接去間公司interview,唔洗上一次agent先

我經agent都係直接上公司in,唔洗上agent度
JOS好唔好做?
利申 3大cs fresh grad
JOS好唔好做?

印象中上個post有人提過依個名
JOS好唔好做?

除左mean d,人工低d,班管理層唔夠tech之外都冇乜問題
之前話hactl唔好,咁kerry呢?inhouse寫code應該都係差唔多?
JOS好唔好做?

除左mean d,人工低d,班管理層唔夠tech之外都冇乜問題

都叫怡和呀

in完無回音 所以都諗住做一年野 下年再報
追過post有人話inhouse好做 inhouse會唔會請trainee?
上jobsdb見到trainee個d language要求又C#, .Net, Java 我除左review番自己d java之外 係咪應該係咁易學多幾種? 定真係一種已經附合到佢條件? 我驚自己入到去先自學會handle唔到其他未掂過既language
同埋點樣分到間野係咪inhouse? 我而加真係成個傻仔咁

哦覺得OU degree冇用所以唔報,咁你努力
但我就聽聞poly個朵臭過OU

有HD後去左讀OU full time 畢業2年在ha做搵緊20k up

inhouse通常講好做係因為hea
但除非間野好大,inhouse好少會請trainee
至於好唔好,視乎係咩公司,想入inhouse學野我覺得運氣要好夠
requirement唔差太多都照報,唔一定要fulfill晒100%

至於poly個朵臭過OU,我未聽過答你唔到,可能係都唔出奇掛

2年exp 20k up係up幾多先,個人覺得2年exp P仔 <23k都算少

多唔多人係咁,定extreme case
聽落又幾唔錯

唔知呀 不過出面做都差唔多

感覺上唔係 特別vendor 一般比較低人工
因為香港靠it 開飯既公司真係無飯開
不過主要係睇你爭唔爭取 肯爭取已經贏人兩三k(多數)
一般banking finance 既firm 會出價高d

正常,vendor都係學野多,小D錢我覺得無咩所謂
你做inhouse it 30歲一定第一個炒你
除非你develop到其他野/跳左去non it位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞