仲係學生,又對財經有興趣既你入一入黎

231 回覆
31 Like 6 Dislike
Lm
新手想問下成交量問題
一隻股成交量低,但股價升,到底佢有冇潛力
另外,依家恆指係咁升,但d人話成交量唔夠高,又代表咩意思?
唔該巴打
lm之前完全唔知點入手
已like 想接觸股票又唔知點入手
身邊朋友又無買開
已like 想接觸股票又唔知點入手
身邊朋友又無買開

等遲啲得閒啲會講下點起手買股票
新手想問下成交量問題
一隻股成交量低,但股價升,到底佢有冇潛力
另外,依家恆指係咁升,但d人話成交量唔夠高,又代表咩意思?
唔該巴打

首先你要理解你見到個報價點黎,如果一隻股票你放$1,我又用$1買咁個股價就係$1,但如果下一手你用$100放,我又照買既話,個股價就會變左$100,咁你可以見到,如果個股價係咁升但成交量低既話,就可能係有人托個價上去。

至於升值潛力係完全唔關個股價事,佢就算賣到好貴都可以係咁升,例子:QQ
之前入左啲QQ call,唔知點set止賺

止賺

佢升到停唔到 我完全冇曬紀律
岩岩入左港膠所call

原因:季績出左,勝預期,睇番第一季交投唔算好活躍

依家恆指破左高位,黎緊幾個月無論佢向上爆定向下下沉都應該有利港膠所,因為成交應該會增加
想由最最最基本開始學起
好似樓上咁多位講嘅我啲都唔明
有5萬蚊 想長揸既 有咩推介 唔該巴打
想由最最最基本開始學起

睇曬? 真係冇一樣野明?

有冇收入?分注入好啲
3,5,2888,66
樓主有冇聽過平均成本法,好岩啲有本但唔識投資嘅人用去抗通脹
想由最最最基本開始學起

淨係明呢個

首先你要理解你見到個報價點黎,如果一隻股票你放$1,我又用$1買咁個股價就係$1,但如果下一手你用$100放,我又照買既話,個股價就會變左$100,咁你可以見到,如果個股價係咁升但成交量低既話,就可能係有人托個價上去。

至於升值潛力係完全唔關個股價事,佢就算賣到好貴都可以係咁升,例子:QQ

平日聽咩升左一蚊一手幾多錢唔明
同埋點買股票 有個戶口但點解要經經紀去買?自己買唔得?同埋唔知幾多天天線
唔好笑太蠢sor

咪姐係月供
想由最最最基本開始學起

淨係明呢個

平日聽咩升左一蚊一手幾多錢唔明
同埋點買股票 有個戶口但點解要經經紀去買?自己買唔得?同埋唔知幾多天天線
唔好笑太蠢sor

今晚答

咪姐係月供

可以咁講嘅
但同老千股玩財投逼散戶供錢/供乾以達至貨源歸邊唔同嘅
唔好意思阻阻大家
行過路過入黎睇下啦喂 繼指大後又一垃圾學店

(各位DSE雞唔該入一入黎)
https://lihkg.com/thread/224550/page/7?ref=ios

有冇收入?分注入好啲
3,5,2888,66

有收入 唔該巴打
Lm
留名學野

咪姐係月供

可以咁講嘅
但同老千股玩財投逼散戶供錢/供乾以達至貨源歸邊唔同嘅

唔係喎,完全兩樣野黎,月供同供股唔同架

有冇收入?分注入好啲
3,5,2888,66

有收入 唔該巴打

你介唔介意fb inbox我,我過兩日答,一係你過兩日睇翻呢個post,我呢幾日好忙

有冇收入?分注入好啲
3,5,2888,66

有收入 唔該巴打

5萬蚊想長揸既話3號仔係穩陣之算,佢每年10送1,應該呢個政策都唔會點變,股價亦都好平穩,波幅唔夠20%。現價大約$15000一手,你分注入,每月$5000,每季就有一手,一年有4手,姐係4000股,10送1姐係400股,你想長揸既話就唔好放,繼續留係到用複利息滖大佢。

以5年計:
你大約會揸住20500係手,假設股價冇升跌,姐係可以套現$306,300,你既成本係240,000,回報27%。

你可能覺得咁計好理想,但事實煤氣股價真係相當平穩,仲要係香港既獨市生意,雖然業務增長既幅度有限,但用黎長線投資係一流,公用股係趺事既時間防守力又強D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞