仲係學生,又對財經有興趣既你入一入黎

231 回覆
31 Like 6 Dislike
如果係大學生不過冇乜收入,應該玩咩好

有幾多收入同流動資金先
唔怕悶可以玩paper trade 先,但我真係敵唔過個心魔,玩唔到paper trade

玩PAPER TRADE 有錢賺會好後悔無買

流動得三四萬到,咩係paper trade?
買咗1398長期等收息,除淨完升過返買入價就放,過一排低返啲又再買。
無限LOOP,LOOP咗幾年,玩到悶。
有咩好提議?

幾年用同一招有錢賺都悶
可唔可以講多d咩係月供股

唔洗一手手咁買,每個月比一筆錢,買到幾多就幾多
如果係大學生不過冇乜收入,應該玩咩好

有幾多收入同流動資金先
唔怕悶可以玩paper trade 先,但我真係敵唔過個心魔,玩唔到paper trade

玩PAPER TRADE 有錢賺會好後悔無買

得三四萬到,咩係paper trade?

姐係做demo trade
Fundamental analysis is the most boring stuff I have ever found.

點解?咩野先interesting?
買咗1398長期等收息,除淨完升過返買入價就放,過一排低返啲又再買。
有咩好提議?

幾年用同一招有錢賺都悶

係,不過穩陣賺到,有錢又唔太介意
咁你有冇咩新招推薦下?
留名
Fundamental analysis is the most boring stuff I have ever found.

Gambling.
Technical analysis.
Gamblers never die

有咩心得
有咩好提議?

幾年用同一招有錢賺都悶

係,不過穩陣賺到,有錢又唔太介意
咁你有冇咩新招推薦下?

搵啲轉緊勢既股玩?跟版塊玩?有錢玩咩都易啲
比較想知點睇報表同點對一間公司作出預測
(並唔係話佢有咩業務我覺得會好景所以值得投資,而係要有實際數據支持)

Wualitative都好重要,唔少人只睇財表錯過左當年投資騰訊嘅機會
對買股票0興趣(無時間理 返工 9-6 打機 6-1)

只是想知多d金融體系運作

你生活都幾有規律
金融體系好大架,D野一定學唔曬,有冇D咩例子你係想學/唔明,可以拎出黎同大家討論下wor

兩年前上堂prof 都講過,上完大學 course 都只係學到 finance 嘅萬分之一

自學緊financial math,發現ug financial math對股市分析幾乎冇用
要有用就好深

深先最無用

Gambling.
Technical analysis.
Gamblers never die

Technical analysis 只係self-fulfilling prophecy
比較想知點睇報表同點對一間公司作出預測
(並唔係話佢有咩業務我覺得會好景所以值得投資,而係要有實際數據支持)

Wualitative都好重要,唔少人只睇財表錯過左當年投資騰訊嘅機會

時間倒流既話都係會錯失多次
成日想學但唔知點入手
連開邊間股票戶口都唔知開邊間
邊間會免手續費一年?
成日想學但唔知點入手
邊間會免手續費一年?

低手續費先岩 唔好意思
成日想學但唔知點入手
邊間會免手續費一年?

低手續費先岩 唔好意思

富途好似仲有免佣,卷商就一通,銀行就渣打
QQ 破250了

四月開始科技股真係升得好急,好得人驚,不問價追貨
恆指破25000,應該會多左好多人忍唔住入左場,大家唔好不問價追呀
之前入左啲QQ call,唔知點set止賺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞