仲係學生,又對財經有興趣既你入一入黎

231 回覆
31 Like 6 Dislike
同樓豬道不同,本人以基本分析為主,著重選股,唔會玩warrant牛牛態呢啲搵笨柒衍生工具,futures只用左hedge

我地同路架 我主要都係分析業務,騎牛牛只不過滿足自己賭仔心態,過下癮

巴打選股有咩心得?
我個組合太保守
八成都係收息股

我自己就鍾意啲業務簡單,難以被人取代公司,我鐘意用pb選股多啲,想知再講。

收息股其實好正,因為你買股票收息嘅話其實可以當用複利息計算,派息既時候又開心,就算個價跌,你都可以安慰自己話年尾有息收。

同埋有啲收息股都唔保守,領展同5號仔果啲計埋息分分鐘有20-30%溢利
同樓豬道不同,本人以基本分析為主,著重選股,唔會玩warrant牛牛態呢啲搵笨柒衍生工具,futures只用左hedge

我地同路架 我主要都係分析業務,騎牛牛只不過滿足自己賭仔心態,過下癮

巴打仲讀緊書?

前輩仆過晒街,講到明牛熊係投行計晒數屈啲散戶錢
我深信投資唔同賺快錢
除非做到Soros咁捉到市場心理,唔係嘅想短期賺多啲錢可以係portfolio 加多啲短線股,但真正賺大錢一定係入長遠有經濟護城河競爭優勢嘅真正優質股

Agger,一開始玩牛熊搵到錢真係幾開心,經歷完第一次打靶之後,個天好似冧咗落嚟咁。

雖然我知好多人搞佢搵多錢,但自問冇咁既能力同時間捕住個市
讀書時期開始接觸股票
咩技術分析都係呃鳩人
睇多啲新聞好過

所有野都係參考用,好多技術分析都有互補嘅作用同埋矛盾既地方。

睇新聞固然重要啦(短線黎講)
我有興趣呀
我有諗過上速成班

巴打讀緊咩,想上咩速成班?

我讀緊中五
見至好多投資成功例子所以想學
投資速成班

話明投資又點會有速成班呢 欲速則不達呀!中五可以擺多啲心機去理財,儲多啲錢,發達指日可待

想有個概念先
投資對我黎講同賭一樣

個速成班幾錢
我有興趣呀
我有諗過上速成班

我讀緊中五
投資速成班

話明投資又點會有速成班呢 欲速則不達呀!中五可以擺多啲心機去理財,儲多啲錢,發達指日可待

想有個概念先
投資對我黎講同賭一樣

Heterogeneous expectations

學新字
我有興趣呀
我有諗過上速成班

我讀緊中五
投資速成班

想有個概念先
投資對我黎講同賭一樣

Heterogeneous expectations

學新字

學術上,每個人分析股市方法都唔同,有 fundamental analysis/technical analysis/astrology. expectation唔同,同 Fair game唔一樣。同六合彩、老虎機唔同。如果話打麻雀就應該合理啲嘅。

不過如果有大數據既話,成個畫面就唔同曬
如果得10000係咪唔好諗?只係想好保守咁放係到收下息

10000係流動資金定身家先,身家既話都係等多d錢先啦

流呀

流呀

老實,幫人補下習搵多啲先
你本金太少compound到2046都未夠買樓唔好講賺第一桶金
不過可以打好底學多啲理論

巴打選股有咩心得?
我個組合太保守
八成都係收息股

我自己就鍾意啲業務簡單,難以被人取代公司,我鐘意用pb選股多啲,想知再講。

收息股其實好正,因為你買股票收息嘅話其實可以當用複利息計算,派息既時候又開心,就算個價跌,你都可以安慰自己話年尾有息收。

同埋有啲收息股都唔保守,領展同5號仔果啲計埋息分分鐘有20-30%溢利

就係5號仔佔太大比重
我之前唔太識 pb 過1 就唔敢掂
好多都走寶
領展仲有潛力咩?息又唔高
反而想睇19翻生

美股唔係要交稅咩 10000蚊收息買美股冇咩著數

流呀

齋保險收息咪地產,公用股囉.就算跌都有息補返,輸都唔會仆街.

乜鳩都唔想做可以用銀行個月供package

都要算股架

流呀

齋保險收息咪地產,公用股囉.就算跌都有息補返,輸都唔會仆街.

乜鳩都唔想做可以用銀行個月供package

都要算股架

巴打選股有咩心得?
我個組合太保守
八成都係收息股

就係5號仔佔太大比重
我之前唔太識 pb 過1 就唔敢掂
好多都走寶
領展仲有潛力咩?息又唔高
反而想睇19翻生

領展放眼大陸啦,黎緊幾年開始收成
19冇咩研究過,點解咁講?
對買股票0興趣(無時間理 返工 9-6 打機 6-1)

只是想知多d金融體系運作
樓主technical 派
我有興趣呀
我有諗過上速成班

我讀緊中五
投資速成班

想有個概念先
投資對我黎講同賭一樣

個速成班幾錢

唔記得了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞