仲係學生,又對財經有興趣既你入一入黎

231 回覆
31 Like 6 Dislike
我由中學到依家大學都唔係讀商科,但就對財經、金融果啲野好有興趣。

當我初初接觸初經野既時候真係一頭霧水,雖然google好方便,但對於一個初哥黎講,根本唔知係邊到開始學起好

所以我開左個facebook page: 大學生小財經頻道
https://facebook.com/9up24finance/

志在同大家交流下,同埋有個平台可以比大家接觸啲入門野,我自己絕對唔係專家,好多時都係梳理好網上既內容就同大家分享。我對股票方面比較熟悉,theory既野就最渣
頂,禁錯制

你地可以留言講低有咩想知,我睇下答唔答到你地,如果同一樣野多人想知既話,直頭可以係fb出post同大家講解

總之我就覺得由細開始就要學識理財同財經知識,如果唔係好易比人搵笨

最後,不喜勿插,我冇收任何錢的,純粹真心想識更多志同道合既人
幫下我由10蚊抄上100萬,唔該.

試下下季長追阿仙奴
留名
lm
冇人有興趣
G持樓豬
極度懷疑自己開錯台
又唔係academic finance...
我有興趣呀
我有諗過上速成班
又唔係academic finance...

真係未去到咁專,但有人識既話可以講下,開talk
我有興趣呀
我有諗過上速成班

巴打讀緊咩,想上咩速成班?
只係想學下理財
只係想學下理財

絲大幾大先,每月有咩收入?
只係想學下理財

理財其實都係得兩味,一就係量入為出,另外就係量出為入,要量入為出我就覺得好難,因為好易洗大左,所以我自己就簡左後者,我用月供股票既方法(係財經台學),每月月頭自動扣數,但如果有咩事要急錢用,都隨時可以放左啲股票。
留名學野
一直都好想投資下 覺得舊錢喺銀行得個擺字好浪費
不過一黎本真係得好少 二黎又乜春都唔識
唔知應該喺邊到入手好 就算唔夠本都想知下d基本野
草夠幾錢本先玩好

你想玩咩先
但講真,快錢真係唔係咁易搵,特別你本少既話,個心理質素一定唔好。

利申:一開始就係玩牛熊賺左少少錢,後尾輸番突
留名學野

絲打,你係中學定大學?有冇多啲detail?
擺銀行唔郁真係好哂架
一開始應該睇咩書學呢?
留名學野

擺銀行唔郁真係好哂架

大學 但係銀行户口5位都冇 努力儲緊錢
點樣睇第二日個市升定跌
一開始應該睇咩書學呢?

股票書既話最入門一定係「技術分析攻略」,又或者可以睇多D財經新聞先,有左初步概念先再搵想睇既書
留名學野

擺銀行唔郁真係好哂架

大學 但係銀行户口5位都冇 努力儲緊錢

大學其實可以loan,等自己多啲現金流,冇記錯既話息率都係1厘多D,求其買隻熱門收息股就可以cover到個利息有突。

當然,借錢呢D野最好都係同屋企傾左先,同埋借番黎既錢唔好亂用,唔好貪心玩衍生工具
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞