仲係學生,又對財經有興趣既你入一入黎

231 回覆
31 Like 6 Dislike
Interest rate有好多種,平時上course讀既,主要講us bond果隻interest rate。銀行借錢又有另一個interest rate,存款入銀行又有另一個interest rate

咁平時新聞成日講「加息」,係指緊邊隻interest rate? 點解佢地可以用一個term refer哂咁多唔同既interest rate?

Btw,平時上堂,知道中央收購資產,可以提高monetary reserve,從而推低個interest rate (定係推高?唔記得左),想知道呢個方法(好似exactly就係quantitative easing),有咩限制/先決條件?

應該係講緊聯儲局個rate,當然同業拆息都應該會提高。
QE可以減低借錢成本,姐係個interest rate低左,D人會更加願意借錢,咁樣咪可以stabilize個經濟,另一方面可以降低銀行既不量風險,姐係有咩事政府幫你硬食,好似美帝08年既房地產市場咁。

有錯請指教

加息係指調整federal fund rate。上堂只有一個rate係因為你讀的係基礎framework。個rate只可以係個參考。例如corporate bond個return入面有riskfree, credit, liquidity部分。原則上risk free係會跟fed fund rate 郁。

政府保底係bailout, 其事係會destabilize 個economy, 因為有人守龍,我就會帶住個波係咁衝 (expost moral hazard )

無知一問,咁點收科好?

所以金融海嘯後開始多左好多regulation
令市場唔好再有呢個感覺
有興趣search Basel three同Dodd Frank

長知識 得閒會睇下,呢排sem尾過緊非人生活
Lm
今晚會出一篇野講下我對AI(artificial intelligence)既睇法
今晚會出一篇野講下我對AI(artificial intelligence)既睇法

https://www.facebook.com/9up24finance/photos/a.475895952613376.1073741827.473689266167378/615567505312886/?type=3&theater

多謝支持
同樓豬道不同,本人以基本分析為主,著重選股,唔會玩warrant牛牛態呢啲搵笨柒衍生工具,futures只用左hedge
Interest rate有好多種,平時上course讀既,主要講us bond果隻interest rate。銀行借錢又有另一個interest rate,存款入銀行又有另一個interest rate

咁平時新聞成日講「加息」,係指緊邊隻interest rate? 點解佢地可以用一個term refer哂咁多唔同既interest rate?

Btw,平時上堂,知道中央收購資產,可以提高monetary reserve,從而推低個interest rate (定係推高?唔記得左),想知道呢個方法(好似exactly就係quantitative easing),有咩限制/先決條件?

加息係Fed rate
銀行互相借貸嘅利息

應該係講緊聯儲局個rate,當然同業拆息都應該會提高。
QE可以減低借錢成本,姐係個interest rate低左,D人會更加願意借錢,咁樣咪可以stabilize個經濟,另一方面可以降低銀行既不量風險,姐係有咩事政府幫你硬食,好似美帝08年既房地產市場咁。

有錯請指教

MDMS 個curve姐,MS shifts to the right, interest rate就跌
巴打覺得畢業要儲到幾多錢?
我想知有冇咩低風險低回報既方法
同埋有冇人識arbitrage

其實現實中 arbitrage普通人係做唔到

冇錯
人地高盛大摩果啲真係擺啲油船出海幾年gel頭收錢
同樓豬道不同,本人以基本分析為主,著重選股,唔會玩warrant牛呢啲搵笨柒衍生工具,futures只用左hedge
同樓豬道不同,本人以基本分析為主,著重選股,唔會玩warrant牛牛態呢啲搵笨柒衍生工具,futures只用左hedge

我地同路架 我主要都係分析業務,騎牛牛只不過滿足自己賭仔心態,過下癮

巴打仲讀緊書?
我有興趣呀
我有諗過上速成班

巴打讀緊咩,想上咩速成班?

我讀緊中五
見至好多投資成功例子所以想學
投資速成班
巴打覺得畢業要儲到幾多錢?
我想知有冇咩低風險低回報既方法
同埋有冇人識arbitrage

其實現實中 arbitrage普通人係做唔到

冇錯
人地高盛大摩果啲真係擺啲油船出海幾年gel頭收錢

買股等升

但係冇得gel定頭先
我有興趣呀
我有諗過上速成班

我讀緊中五
投資速成班

話明投資又點會有速成班呢 欲速則不達呀!中五可以擺多啲心機去理財,儲多啲錢,發達指日可待
牛熊 期權係點玩法?
有玩正股 但衍生工具完全唔知點入手

香港衍生工具有好多,表面上都好易玩,例如牛熊呀/窩輪呀。

以牛熊證為例,牛證睇升、熊證睇跌,當你買hsbc既牛證,每股$0.1,收回價$50先算。

Hsbc現價$55,咁佢如果升既話,你既牛證會跟住升,可能去到$0.15/$0.20之餘此類,要睇翻啲槓桿/引申波幅,相反,hsbc跌咁你牛證就跟住跌,但跌到收回價$50你就咩都冇

通常啲人就買恆指牛熊代替期指,因為入場費平好多,但都冇咁公平,因為發行商會賺你價

Thx 巴打
點睇同比較槓桿同引伸波幅?
賺價姐係點?
用開銀行買股 因為方便過數
玩牛熊係咪要去啲證券公司開戶口?

我地同路架 我主要都係分析業務,騎牛牛只不過滿足自己賭仔心態,過下癮

巴打選股有咩心得?
我個組合太保守
八成都係收息股
我有興趣呀
我有諗過上速成班

我讀緊中五
投資速成班

話明投資又點會有速成班呢 欲速則不達呀!中五可以擺多啲心機去理財,儲多啲錢,發達指日可待

想有個概念先
投資對我黎講同賭一樣

巴打仲讀緊書?

前輩仆過晒街,講到明牛熊係投行計晒數屈啲散戶錢
我深信投資唔同賺快錢
除非做到Soros咁捉到市場心理,唔係嘅想短期賺多啲錢可以係portfolio 加多啲短線股,但真正賺大錢一定係入長遠有經濟護城河競爭優勢嘅真正優質股
讀書時期開始接觸股票
咩技術分析都係呃鳩人
睇多啲新聞好過
讀書時期開始接觸股票
咩技術分析都係呃鳩人
睇多啲新聞好過

技術分析只係量化市場心理搵最抵嘅入市時機,亦唔難學,但主打一定係基本分析
我有興趣呀
我有諗過上速成班

我讀緊中五
投資速成班

想有個概念先
投資對我黎講同賭一樣

咁你算吧啦,投機先岩你
牛熊 期權係點玩法?
有玩正股 但衍生工具完全唔知點入手

香港衍生工具有好多,表面上都好易玩,例如牛熊呀/窩輪呀。

以牛熊證為例,牛證睇升、熊證睇跌,當你買hsbc既牛證,每股$0.1,收回價$50先算。

Hsbc現價$55,咁佢如果升既話,你既牛證會跟住升,可能去到$0.15/$0.20之餘此類,要睇翻啲槓桿/引申波幅,相反,hsbc跌咁你牛證就跟住跌,但跌到收回價$50你就咩都冇

通常啲人就買恆指牛熊代替期指,因為入場費平好多,但都冇咁公平,因為發行商會賺你價

Thx 巴打
點睇同比較槓桿同引伸波幅?
賺價姐係點?
用開銀行買股 因為方便過數
玩牛熊係咪要去啲證券公司開戶口?

槓桿同引伸波幅都可以係一般嘅報價網站睇
槓桿簡單啲黎講就係乘數,槓桿10倍既話,你正股升1%,牛熊咪升10%,而引伸波幅你可以當係佢既buffer

銀行玩到牛熊,但一般都唔抵,銀行手續費貴,頻密既trade就蝕好多手續費
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞