仲係學生,又對財經有興趣既你入一入黎

231 回覆
31 Like 6 Dislike
240 利基升得好勁
3月 .45升到而家 .68
但係問啲做civil既fd又話唔睇好

咁佢點解唔睇好?
比較想知點睇報表同點對一間公司作出預測
(並唔係話佢有咩業務我覺得會好景所以值得投資,而係要有實際數據支持)

公司會出月報表同每季成績表,只要跟貼D就大約知道年尾總成績,果個就叫「市場預期」,好多時短炒未必係睇業績,反而睇下佢高過定低過市場預期,所以有D公司虧損,但股價照升,因為佢虧損金額低過市場預期
巴打快d 教大家玩衍生工具啦

教你玩定教你買先,教你玩我就敢,教你買我就唔敢

贈你一句: 新手做long,唔識平倉,搞到心荒荒
法國總統就選完喇,大家點睇環球經濟

但係成個歐盟包括經濟都仍然係德國主導緊

法國只係二線國家
邊個做對成個歐洲影響都唔大
英國德國變天就有小小

但法國如果行極右主義,用番法朗既話,咁歐元理論上hock少左貨幣係咪會動盪D?

要退出歐盟/退出歐元區一定要公投,就算總統係極右,法國人有排都未到極右.
同埋個總統都算幾溫和既右,所以應該唔會夠膽咁做

唔係wor,總統都係公投架wor,如果老女人做左總統,脫歐公投好大機會過
你班友仔 令我好感動,估唔到真係有人回呢個post,仲可以keep到兩日

但點解facebook冇人理我
留名學野,我都仲係學生,投資心態同樓主差唔多,都係想買啲難以被取代業務嘅收息股

細價股牛仔熊仔就不了,見過鬼怕黑,好在最黎輸少少抽得返身出黎,自此唔敢再掂呢啲野...

Btw,我心水係66, 5號仔, 883同埋1038,巴絲點睇呢幾隻

我都唔想再掂,但忍唔到

66一直想入,但係冇錢,月供又供緊第2隻

如果睇好油既話我會3桶油買曬,雖然大家都係睇油價,但其實佢地業務性質唔同,分散投資風險細D

5號仔股價未來1,2年應該係不斷上升,美國果邊又減稅又加息,全球經濟又靠穩
除非香港樓價爆破,唔係唔會跌得落

新人留名
白紙一張得一兩萬本
純粹想每年多個錢抗通漲應該點做好
理科撚完全唔識商科知識,不過都知點睇一隻股幾錢一手既
想嘗試接觸下股票
如果我想入手係咪應該玩下仙股毫股先?同埋咁多隻股,我應該點樣入手?一個新手無理由要睇晒咁多隻股既新聞架嘛
如果係大學生不過冇乜收入,應該玩咩好
新人留名
白紙一張得一兩萬本
純粹想每年多個錢抗通漲應該點做好

抗通漲買ibond / reit收息
理科撚完全唔識商科知識,不過都知點睇一隻股幾錢一手既
想嘗試接觸下股票
如果我想入手係咪應該玩下仙股毫股先?同埋咁多隻股,我應該點樣入手?一個新手無理由要睇晒咁多隻股既新聞架嘛

新手唔好玩仙股,仲慘過賭大細

你簡幾隻藍籌睇下佢既年報,再留意下呢排既走勢同新聞,有左初步概念先
對買股票0興趣(無時間理 返工 9-6 打機 6-1)

只是想知多d金融體系運作

你生活都幾有規律
金融體系好大架,D野一定學唔曬,有冇D咩例子你係想學/唔明,可以拎出黎同大家討論下wor

兩年前上堂prof 都講過,上完大學 course 都只係學到 finance 嘅萬分之一

屌,我堂都冇得上,迷途小羔羊
對買股票0興趣(無時間理 返工 9-6 打機 6-1)

只是想知多d金融體系運作

你生活都幾有規律
金融體系好大架,D野一定學唔曬,有冇D咩例子你係想學/唔明,可以拎出黎同大家討論下wor

兩年前上堂prof 都講過,上完大學 course 都只係學到 finance 嘅萬分之一

自學緊financial math,發現ug financial math對股市分析幾乎冇用
要有用就好深

咩係financial maths? Standard deviation 果啲?

有幾多收入同流動資金先
唔怕悶可以玩paper trade 先,但我真係敵唔過個心魔,玩唔到paper trade
可唔可以講多d咩係月供股

有幾多收入同流動資金先
唔怕悶可以玩paper trade 先,但我真係敵唔過個心魔,玩唔到paper trade

玩PAPER TRADE 有錢賺會好後悔無買
買咗1398長期等收息,除淨完升過返買入價就放,過一排低返啲又再買。
無限LOOP,LOOP咗幾年,玩到悶。
有咩好提議?

有幾多收入同流動資金先

玩PAPER TRADE 有錢賺會好後悔無買

得三四萬到,咩係paper trade?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞