仲係學生,又對財經有興趣既你入一入黎

231 回覆
31 Like 6 Dislike
樓主technical 派

唔算係,淨係識基本野,再深入D就討論唔到
對買股票0興趣(無時間理 返工 9-6 打機 6-1)

只是想知多d金融體系運作

你生活都幾有規律
金融體系好大架,D野一定學唔曬,有冇D咩例子你係想學/唔明,可以拎出黎同大家討論下wor
我有興趣呀
我有諗過上速成班

巴打讀緊咩,想上咩速成班?

我讀緊中五
見至好多投資成功例子所以想學
投資速成班

話明投資又點會有速成班呢 欲速則不達呀!中五可以擺多啲心機去理財,儲多啲錢,發達指日可待

想有個概念先
投資對我黎講同賭一樣

個速成班幾錢

唔記得了

如果平既話都可以去聽下既...(多數唔會平)
留明跟進。
留明跟進。

記得睇埋facebook
中學雞可以點理財
啲錢成日月月清
對財經好有興趣
中學雞可以點理財
啲錢成日月月清
對財經好有興趣

每個月有幾多錢?你D錢用左係邊?
最簡單就係用記賬app記低洗費,月尾睇番你會wa一聲
如果得10000係咪唔好諗?只係想好保守咁放係到收下息

後面補多個0就可以收息

我都想有10萬收息
如果得10000係咪唔好諗?只係想好保守咁放係到收下息

後面補多個0就可以收息

我都想有10萬收息

有10萬但係唔敢攞曬黎投資

留番1成係到就得啦,如果平時唔洗咩錢周轉既話
法國總統就選完喇,大家點睇環球經濟
你覺得進取好定保守好
利申 乜都唔識但有興趣
你覺得進取好定保守好
利申 乜都唔識但有興趣

唔好好似你個名咁進取就得

我個人最多淨係拎2成錢玩高風險

但係成個歐盟包括經濟都仍然係德國主導緊

可唔可以講多少少
留名學野,我都仲係學生,投資心態同樓主差唔多,都係想買啲難以被取代業務嘅收息股

細價股牛仔熊仔就不了,見過鬼怕黑,好在最黎輸少少抽得返身出黎,自此唔敢再掂呢啲野...

Btw,我心水係66, 5號仔, 883同埋1038,巴絲點睇呢幾隻

法國只係二線國家
邊個做對成個歐洲影響都唔大
英國德國變天就有小小
240 利基升得好勁
3月 .45升到而家 .68
但係問啲做civil既fd又話唔睇好
比較想知點睇報表同點對一間公司作出預測
(並唔係話佢有咩業務我覺得會好景所以值得投資,而係要有實際數據支持)
lm
巴打快d 教大家玩衍生工具啦

留名學野,我都仲係學生,投資心態同樓主差唔多,都係想買啲難以被取代業務嘅收息股

細價股牛仔熊仔就不了,見過鬼怕黑,好在最黎輸少少抽得返身出黎,自此唔敢再掂呢啲野...

Btw,我心水係66, 5號仔, 883同埋1038,巴絲點睇呢幾隻

我都唔想再掂,但忍唔到

66一直想入,但係冇錢,月供又供緊第2隻

如果睇好油既話我會3桶油買曬,雖然大家都係睇油價,但其實佢地業務性質唔同,分散投資風險細D

5號仔股價未來1,2年應該係不斷上升,美國果邊又減稅又加息,全球經濟又靠穩
除非香港樓價爆破,唔係唔會跌得落

法國只係二線國家
邊個做對成個歐洲影響都唔大
英國德國變天就有小小

但法國如果行極右主義,用番法朗既話,咁歐元理論上hock少左貨幣係咪會動盪D?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞