仲係學生,又對財經有興趣既你入一入黎

231 回覆
31 Like 6 Dislike
有冇人有留意穆迪下調對中國的信用評級,當中我有D野諗唔明,有冇人想討論下

佢提到中國debt to GDP高,但我覺得相比其他野家黎講唔算高wor,係我理解錯定咩

debt/gdp係對比發達國家唔高,
corp debt/gdp舊年年底大約170%
對比類同GDP per capita國係超高
而且企業償債能力和投資回報而家係低
加上政府開始移除隱性擔保
舊年年底已有bonds違約
調低國債評級唔係完全冇道理
有冇人有留意穆迪下調對中國的信用評級,當中我有D野諗唔明,有冇人想討論下

佢提到中國debt to GDP高,但我覺得相比其他野家黎講唔算高wor,係我理解錯定咩

debt/gdp係對比發達國家唔高,
corp debt/gdp舊年年底大約170%
對比類同GDP per capita國係超高
而且企業償債能力和投資回報而家係低
加上政府開始移除隱性擔保
舊年年底已有bonds違約
調低國債評級唔係完全冇道理

有樣野諗唔明,上年不斷有消息指印度違約問題嚴重,但睇番今年啲銀行年報對印度債務問題既撥備又減少左,姐係違約問題改善,但由於上年大家都唱淡印度經濟,熱錢唔留入印度市場,係咪可以減慢印度發展?

按番中國今次既情況,市場一直有消息話中美要打貿易戰,今次評級機構冇啦啦下調中國既評級,我唔知點解硬係覺得政治因素影響左。
新手係咪最好月供股票 揀d長遠有升值潛力 同埋派息高既公用股做portfolio?
新手係咪最好月供股票 揀d長遠有升值潛力 同埋派息高既公用股做portfolio?

如果係月供既話唔洗做到portfolio咁多隻,揀3隻咩都夠,除非你每個月供好多錢。

揀d長遠有升值潛力>係呀,公用股/有護城河既公司

派息高>要留意番派息同風險,唔一定派息愈高愈好

如果係月供既話唔洗做到portfolio咁多隻,揀3隻咩都夠,除非你每個月供好多錢。

派息既風險係驚佢明明冇錢 都走去借錢派股息呃人以為佢間公司財務穩定?

派息既風險係驚佢明明冇錢 都走去借錢派股息呃人以為佢間公司財務穩定?

一黎啦,不過就算唔係借錢派息,我自己都會留意下派息比率,如果佢派息比率太高而又冇咩現金既話,呢啲公司通常成長率都有限,不過都要示乎番行業,所以最好比較下同業公司
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞