仲係學生,又對財經有興趣既你入一入黎

231 回覆
31 Like 6 Dislike
想由最最最基本開始學起
好似樓上咁多位講嘅我啲都唔明

睇曬? 真係冇一樣野明?

淨係明呢個

首先你要理解你見到個報價點黎,如果一隻股票你放$1,我又用$1買咁個股價就係$1,但如果下一手你用$100放,我又照買既話,個股價就會變左$100,咁你可以見到,如果個股價係咁升但成交量低既話,就可能係有人托個價上去。

至於升值潛力係完全唔關個股價事,佢就算賣到好貴都可以係咁升,例子:QQ

平日聽咩升左一蚊一手幾多錢唔明
同埋點買股票 有個戶口但點解要經經紀去買?自己買唔得?同埋唔知幾多天天線
唔好笑太蠢sor

依家買股票唔一定要經經紀,有戶口可以網上落單,手續費仲平D tim
[quote]複利息有冇咁好

https://www.facebook.com/notes/%E5%A4%A7%E5%AD%B8%E7%94%9F%E8%B2%A1%E7%B6%93%E5%B0%8F%E9%A0%BB%E9%81%93-24hours/%E4%BB%8A%E6%97%A5%E8%AC%9B%E4%B8%8Bcompound-interest-%E8%A4%87%E5%88%A9%E7%8E%87-%E5%AD%B8%E7%94%9F%E5%BF%85%E7%9D%87/617605831775720/

如果要玩複利息既話真係要俾唔小時間
單單三四年唔足以體驗到複利息既威力
講緊係十幾二十年 不斷買入同一隻股收息
個本金同利息差距講既可能係二至三倍 可能仲多d
利申 之前聽過有個中學啊sir
月供股票供到有2-3%既某大銀行股份
我覺得好痴線下
Lm
複利息有冇咁好

https://www.facebook.com/notes/%E5%A4%A7%E5%AD%B8%E7%94%9F%E8%B2%A1%E7%B6%93%E5%B0%8F%E9%A0%BB%E9%81%93-24hours/%E4%BB%8A%E6%97%A5%E8%AC%9B%E4%B8%8Bcompound-interest-%E8%A4%87%E5%88%A9%E7%8E%87-%E5%AD%B8%E7%94%9F%E5%BF%85%E7%9D%87/617605831775720/

講緊係十幾二十年 不尸中

岩呀,所以時間就係金錢
[quote]複利息有冇咁好

講緊係十幾二十年 不斷買入同一隻股收息
個本金同利息差距講既可能係二至三倍 可能仲多d
利申 之前聽過有個中學啊sir
月供股票供到有2-3%既某大銀行股份
我覺得好痴線下

有2-3%既股份淨係收息都fatfat la
Like左page既巴打絲打記得開埋「搶先看」,如果唔係會因為FB既演算法而睇唔到架。
因為你想搵快錢貪圖名利一步登天
因為你想搵快錢貪圖名利一步登天

有冇人會參考鐘擺理論去高追股票?
之前好多人問洐生工具點玩,比個實際蝕錢既例子比你,等你有心理準備。
https://www.facebook.com/9up24finance/posts/622146131321690
lm 學野
lm 學野

冇咩好學,拋磚引玉失敗
真心想入門既話 最好對finance 有少少概念
利率, 回報率同風險之間既關係
幾有興趣,lm
穩定收息股而家買邊隻好
真心想入門既話 最好對finance 有少少概念
利率, 回報率同風險之間既關係

唔係好明?你意思係概念定實質數?
穩定收息股而家買邊隻好

中電,煤氣
有冇人有留意穆迪下調對中國的信用評級,當中我有D野諗唔明,有冇人想討論下

佢提到中國debt to GDP高,但我覺得相比其他野家黎講唔算高wor,係我理解錯定咩
個個都話盈富基金長遠唔會蝕,你點睇

咁講唔係太合理,因為盈富基金係複制恆指既基金,恆指大概升1000點,盈富基金就$1。咁除非你好肯定未來恆指會只升不跌(姐係你睇好香港既經濟),如果唔係都有機會蝕。

相反,好多人係會用中長期操作盈富基金,你睇番恆指表現相對其他市場係反覆(我覺得恆指係新興市場),可以用番近十年既中位數,around 22000點,盈富基金一低過$22蚊就開始分注入,高過$25就分注食。

如果你話想用黎收息既話,我覺得盈富基金唔係好選擇,但佢絕對係一個穩陣既投資目標

咁講唔係太合理,因為盈富基金係複制恆指既基金,恆指大概升1000點,盈富基金就$1。咁除非你好肯定未來恆指會只升不跌(姐係你睇好香港既經濟),如果唔係都有機會蝕。

相反,好多人係會用中長期操作盈富基金,你睇番恆指表現相對其他市場係反覆(我覺得恆指係新興市場),可以用番近十年既中位數,around 22000點,盈富基金一低過$22蚊就開始分注入,高過$25就分注食。

如果你話想用黎收息既話,我覺得盈富基金唔係好選擇,但佢絕對係一個穩陣既投資目標

終於up到圖...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞