[接受到飛昇,點解接受唔到李中興!?]龍虎門暨港漫討論區 09

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
我都覺好睇呀, 其實 SSL 一路以黎我都覺唔錯,
劇情梗係有瑕疵, 鍾生太多嘢想講, 依家先果幾十期,
佢都有心執哂之前 bobo d 屎啦,
使唔使成日都執住少少嘢就屌到一文不值呢
真係幾過癮
肯定
呢D係咩橋黎架!
有聲
之後比人偷雞 又廢功
bobo就會
而家係鍾sir
有無人有睇西遊第三部
葉明發真係完美呈現乜叫亂鳩咁嚟
睇左個頭 完全無興趣追看
故事無聊,畫功低下,差小小拍得住風雷
開頭個故事幾吸引,又話全部人都發癲想殺人,然後個故事就拖到而家
開頭極力模仿和仔風格,呢個唔計啦………但個故事唔知寫咩………阿修羅寫番道德太尊係偽君子既,佢又拿埋去寫
唔係和仔寫可以無視啦
和仔寫妖怪大道時一個地方一個小故事,個感覺都順暢過葉明發呢幾個月前後因果相連嘅所謂主線
陰間個面具高佬唔知做乜,石猴同悟空打幾期唔知做乜,個鬍鬚佬同殺心、如來打咗輪又係唔知做乜,個個新角色出嚟耍兩招就下一個出場,過程人物故事無聊、人物魅力全無,屌你老味阿修羅求其一個王兩三頁回憶都好睇過你啊!
就我所知,「龍仇篇」(實際上應該叫昊天風雲)的主要度橋是主筆鄺彬強
本來新龍沒有接手他人的話,老邪神大顯神威會用在正牌老邪神西城望身上使用
....
....
...
讓《龍虎543》開頭就跌了大跟斗,至今的銷量仍是不佳,只有送小流氓的那幾期在銷量
上才有些起色,但很快就打回原型

https://www.ptt.cc/bbs/KingdomHuang/M.1608466352.A.BE4.html

唔知真唔真,之前d人講543好睇但都救唔返,都幾慘
冇討論嘅仲有山海…

我覺得斌強喺543做得最好嘅係演繹

就算條橋幾老土,演繹得好都會加好多分。

舉個例,兩大高手運勁、出招。
新新龍好可能真係夠膽死畫兩格,一格運勁,再加一格出招,而且兩大格都擺旁白。
但543可能會分別畫兩大高手嘅表情->再分別有起手式->爆勁畫面->四圍人同事物俾勁力影響嘅畫面->營造到不得不發至互撼!

而家兩本書嘅演繹分別就係咁大。仲未計543構圖分色靚好多。
同意的
彬強>>>>>>>>>>>>>>>>>>>牛輝
韋陀同王風雷宜家實力上係咪應該贏晒三皇
所以咪話牛輝一直都係搬字過畫囉
故事幾掂都好都可以畫到唔好睇
燒撚埋咬蔗幫
無錯,明知場打戲有步步嘅鋪排推進,但實際睇只想拿拿聲睇完佢
戇男FB 有前日喺地攤SUNNY同大肥同場LIVE。
咁攪野,講左咩
我覺得咋,戇男都冇諗過會咁啱兩人同場,即時開live,主要想講講喺王海虎一書上,sunny 似正方,大肥似反方,乘機畀機會兩邊直接討論

不過真心既,見到戇男真係想港漫好,有討論有進步。
唔係講笑
543老邪神扯斷人地隻手嗰幕真係好霸氣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞