[接受到飛昇,點解接受唔到李中興!?]龍虎門暨港漫討論區 09

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
丫, 補多句
其實我地係拎住某兩個facebook group去做廢老個集節目, 同大肥本身就無關係
我撑動癈,起碼動癈唔會一言堂,大肥成日屌完人又後逗話自己唔熟書,會屌錯,唔熟就咪7屌人啦,睇書好似唔睇字咁,返而聽同台俊仔講野都知佢有消化本野先屌,動癈多言堂,大家可以有唔同意見互屌好好多,不過另外講動癈唔應該成日屌薄漫,唔知點解次次聽動癈都有人屌話成日講薄漫無引,其實你地自己諗下d人想聽咩,做節目唔係想做自己想既野,係做觀眾想聽既野,好似✈系列咁,你知有趣味性cut開左咁多集,薄漫如是,一開頭就講曬6本薄漫先,再講其他雜書,你既view會多d,你自己諗下點解大肥做咁短時間view可以多你地咁多,學下人地節目模式,同埋好似每人心目中既龍虎門呢d罷明應該係特備野咪放星期五做,一來你有時間限制,一來你地太多人根本未講曬仲有時off topic,呢個topic好到根本可以cut3集,成日話要人支持你地d view,站在觀眾立場諗下,你地其實都個咩野觀眾想聽,係你地特登唔做
利申,我係動癈施主,係會偏幫動癈架啦
動廢擺明係興趣小組啦
又無錢收
更唔會care有無人睇
玉神唔寫問天了???
轉寫新著小流氓?
其實依家最賣得係邊本同銷量大既有幾多?
當我响某fb group 都出post 叫讀者唔好將以前佢嘅作品同依家其他人嘅作品比,因為好多因素唔同,冇可比性,而仲係有班老鬼瘋狂奶佢嘅時候,我就知班老鬼冇得救!
個人意見,老黃萬有之所以經典,係有當時嘅時代因素,萬有頭腦清醒,可以跳番出嚟,而老黃就唔得⋯⋯
美漫歷史仲耐過港漫,美漫都要跟住時代變啦,點解港漫唔得?
當我响某fb group 見到張萬有都出post ,漏打幾隻字
多謝施主先
其實當我都仲係聽眾個陣,咬蔗幫已經係而家呢種運作模式,都唔會講哂一星期所有薄漫。又其實我地唔係屌薄漫,而係屌緊港漫=薄漫呢件事,所以與其為左完全服務聽眾,我其實比較想做到帶動聽眾。如果做到「咬蔗幫班仆街介紹個本新嘅港漫又幾好睇」,我會開心過「啱喇,屌龍虎門呢D閪書幫我出一口氣」。
其實「飛機」系列唔係反應好添食,係佢地欲罷不能 XDDDDDD

點都好,多謝你嘅意見同支持,希望我地可以拎到一個好D嘅平衡,等你支持得黎都會覺得值
其實我地收緊錢的
有若干課金渠道但收成唔多就另一回事

而其實我地都care有無人聽,不過唔想以view數行頭。派業界花生、講同邊個食飯吹水、收唔同公司之間嘅風等等必然多人聽,但脫離左本文本身就唔係我地主要風格。再者,大肥個邊講時政野平均都係以2-3萬view起跳,聽眾群個base唔同都有影響個走向。
好簡單,因為美漫每年都會有班新嘅後生讀者加入,而港漫讀者一直都係同一班人由細路睇到變中佬,當老屎忽讀者成為主流,主編每次想試新野都被屌係好正常
有兩三個月無八卦過,唔太肯定了
仲八卦緊個陣都仲係龍虎門,約莫萬頭

所以上個post唔記得邊位巴打話出大軍閥2有二萬書係天荒夜談
其實美漫都死左好多年,真係Marvel 電影救番晒成個產業
係MCU 之前美漫都係面對讀者老態呢個問題
你可能care
但睇呀Tim佢對觀眾個態度就知佢根本唔care
成日屌聽眾唔科金
又話人多多要求
所以大肥短時間超越咬庶幫係正常不過

btw、你無乜介紹你有份果個YPR?
果個channel d節目好好笑
尤其係講動宅最憎人講乜果一集
條女講日漫畫大波妹件衫果一part
真心覺得你地有料
運會運動其間出大軍伐
實有二萬書
古惑仔畫721封面
都有非漫畫人買書支持啦
e.g.大j
有無cap圖睇下佢講咩啊
點睇和仔將野狼2擺晒上微博 免費比中國人睇?

早晨!很多人說很喜歡這一張印於今期內頁牛油紙的作品,馬上和拍檔商討於今日簽名會時送上,算是一點小心意和小驚喜,希望大家喜歡🙏🏻 提提大家,數量有限!今日下午4點見!

突發:據報現場會有少量今期《Milk》於簽名會開始時同步發售!

#milk19th #mobilesuit #gundam #ガンダム #高達 #milkmagazine_hk #milk #ミルク

有無手足今日去搵劍橋簽名,記得拎埋呢張
YPR少講港漫,而呢度講港漫麻。
其實除左剛開始留言,想大家俾D關於上次訪問意見之外,我都盡量少主動提及節目,畢竟連登唔係俾我宣傳用嘅地方(其實有其他主持都係有account有留言但無露真身),不過有巴打提到又有野想回應我亦唔會太過避忌咁解。
多謝你讚YPR,但你講有女主持講大波妹衫個個節目應該又唔係YPR 係我地朋友另一個台,叫殿下Otalk
你舉個個例子咪正正講左,係運動其間做都無兩萬
多左人買我會同意,和仔呢幾年都再穩固左佢個名,但對實體書書數唔好咁樂觀
個人黎講完全無所謂
本身會買其實有無網上都會買,國內讀者就係唔係都要搵方法睇呢套嘅邪道,而家只係有官方途徑但又唔係漫畫網站咁解。
我可以理解覺得唔公平嘅人嘅心情,只係我個人唔介意,如果處理上可以延後一星期我諗個觀感會好好多。其實山海都出過呢個問題,免費網上版嘅孖寶版係早過香港實體書,我估計和仔龍哥嘅國內平台都唔係香港公司操作,所以呢D細節位會處理得比較差。
佢鐘意啦 話有十萬書都架
野狼2有賣比中國?
以我所知無,所以先話國內點都一定係要睇邪道
而家做法只係由官方授權漫畫網/App轉左去官方自己微博。同時間有關個點恕我唔重覆了。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞