[接受到飛昇,點解接受唔到李中興!?]龍虎門暨港漫討論區 09

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
咁我知點解野狼2個故事咁"平"啦,
應該係一早打算放微博free 當宣傳,
而故事,甚至每格畫面都已經根據"相關人仕"要求去改,去做,
如果冇"審"過直接掉上微博,真係同玩命冇咩分別,
有咩野問題比人捉住上崗上線,
真係家破人亡架,
你睇下之前大陸畫BL 果條女
我係完全得唔出你呢個推論的,不過大家都係估我無得話你錯嘅,而且下下誅心論行先都無咩好講
唔使誅心論咁嚴重呀

我只係從商業角度推測啫,而且咁樣係對和仔或佢嘅作品更好,對港漫都係好

同埋我諗你誤會左我意思,需知道港漫而家情況,
真係冇幾多年命仔,
淨返呢3幾個主筆退埋休,真係夕陽行業咁失傳
所以其實我係支持和仔或者其他漫畫家試下去大陸發展,萬一港漫喺香港收皮,
呢個文化都會喺第二度延續落去,
唔使走進歷史(可能最壞情況係大陸仔畫囉)

講真香港連養起佢地都唔夠,
趁仲有時間去做多啲野,比更加多人認識港漫,或者搵下錢,
唔使過咁"貧苦"嘅生活唔好咩,
同埋我覺得漫畫家投資一生嘅事業,
唔應該只有咁嘅回報的
本來我對擁抱祖國無限機遇呢樣野都係一笑置之
但港漫黎講如果孖到好碼頭,的確比係香港好
香港得果幾千書點撐成個行業
難得和仔龍哥有大陸水射住,起碼都唔駛死
和仔有大陸水都仲會出野狼2 呢d 蝕本野
真係算係咁
我一直冇睇和仔個微博,
係今日見到話上面有野狼睇,
我先上去睇下大陸仔睇完啲反應,
但係最心up 係和仔暫時都係得1萬follow,
和仔值得更多嘅關注丫
想問邊本港漫可以買左後, 唔會比渣家軍批偽黃?
唔係有大陸水射住應該龍少和仔都唔使諗出書
6000-8000書真係連助理都養唔起
港漫應該得返龍虎門吊命
本本都唔會
同意,大肥嗰邊真心越聽越灰,係唔係都屌,轉頭笑笑口道歉就算,網台講野真係無責任?
最撚嬲係早幾集話如果條xx識畫靚畫都可以支持,唔應該為咗政治而杯,自己就真係接受唔到嘞~
一邊話唔熟書唔識行內運作唔炒花生,一邊又借d意話同邊個邊個飲茶食飯,無責任咁爆某人講乜,感覺好虛偽,如果係咁唔專業咁屌屌屌就搵唔到理由支持。
多view真係因為大大聲屌人同各位出氣?至少我唔係,最初聽只係想知吓而家港漫走勢,有d咩新書會出,大概內容,少少短評。始終傳統傳媒已經無人會報。
相對嚟講我都較偏向動廢多d,佢地介紹相對中肯,同埋聽得出有料好多,尤其聽番日漫,漫畫展(鄭問,少年jump,jojo等)嗰d真係好正&學到野,係有時人太多有少少亂。
MK妹
呢本我有買
初初我都有聽大肥, 覺得都 ok,
係後期佢想同鄺志德食早餐,
人地唔撚 so 鳩佢, 佢就發哂癲咁屌 SSL,
口講就話唔係針對唔撚介意,
但係成日就有意無意自嘲話講笑,
其實就好撚介意, SSL 乜撚都屌一餐,
屌撚到精神病咁, 印象人佢屌毒娃著旗袍果次之後就冇聽過了
唔係一陣又話本書大陸生產乜乜乜
有無地方講和仔本彊屍係咩內容? 同永恆台套野有連系?
劇集序章
巴打都誤會左
誅心論都係一個terms, 唔係想攻擊你, 純粹係因為「應該係一早打算放微博free 當宣傳」呢一下變左由動機出發影響作品, 所以先用到呢個terms。

再講得詳細D係, 我會認為和仔想keep on大陸宣傳或者搵食, 其實連呢個短篇都唔會畫, 傳聞中的殺道人物外傳都唔會出現, 幫手寫完三期殭屍之後直接落封神人物外傳就好了。

anyway, 令巴打誤會, 唔好意思!!
今期野狼2 都大既講左佢地依家點搵錢
但無奈要封口囉, 上年專欄一句都無講過野, 淨係黑色一頁

不過老實講廣東果班對港漫既熱情同尊重絕對高過港人
無大陸水的話, 和仔應該仲生存到, 但就好艱苦
龍哥就應該唔得, 佢隊人太貴...........
SSL王風雷同543平書數大概都唔洗6000, 瑞新會再低D, 所以如果有6000-8000書係會繼續做的, 但殘酷嘅係無幾多本書有6000-8000書呢個數......
Source?
至少只能一味靠打, 短篇都唔敢博
大肥我有keep住聽, 有次星期五個集無左俊仔我聽得好辛苦, 有俊仔在場緩和下係好好多, 所以星期一俊仔+三哥講舊書我聽得幾開心, 星期三就太吹奏萬有, 一集半集還好, 做足三四集我頂得都有D辛苦, 黎緊星期三會講馬拉港漫生態野, 呢個就非常有興趣。

如果大肥少D誤導聽眾我會易入口好多, 其他野都尚可歸類去風格同個人感想(即係一本書好定唔好其實好難有絕對客觀標準), 但一D資料或者方向上嘅錯誤我會在意D。

最後都要多謝巴打支持同收聽, 早排講頭D個集太亂之後我地set左唔可以多過6個人(我諗除非訪問或者台慶喇), 希望之後會再好D。唉....我地都仲未搞得掂換咪個問題.......
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞