[11月24號]美國大選新聞總匯

418 回覆
239 Like 4 Dislike
見到有個巴話底特律唔造票先唔正常
呢個咁有質素(其實都只不過係講事實)既post
200個左右既回覆
120個左右既正皮
同一個標題不過係琴日開既post都係差不多數量

難怪david lunch呢啲垃圾都有咁多連登會員撐
大家肯認清連登被黃絲泛粉黃營打手佔據既現實未?上年11月24日開始連登已經變咗今日既fb ig twitter

係香港,抗爭成功就無得永續抗爭無得永續既得利益,所以學生動源被捕no one cares,仲可以大條道理反港獨但係黎智英同蘋果被搞,仲有眾志三子被即時還押就比核爆更嚴重
係美國,被trump改革成功咁得把口既民主黨就無晒存在價值
陶傑真係無講錯,全球化底下,係香港發生過既事只會係西方國家陸續發生,只係時間遲早既問題

本土派港獨派既人係少數我當然知道,但係乜呢啲真.少數派既人既自由同人權就唔洗保障咩?
今次美國大選. 真係好有香港由2014年發生到而家嘅事嘅既視感.
成個連登係得樓主開既po係整合得最好
又詳細解釋
其他po俾d fc撚5毛攪亂曬
一封英文文章都勁多版本出咗黎
通識科最大問題係大家以為讀咗通識就係識得critical thinking就好似睇完尼采以為自己明咗存在主義一樣
不過唔緊要,正如我都覺得大家因為撐trump而唔再盲目相信同課金立場蘋果呢啲出賣抗爭者既媒體總比無改變好,我都覺得依家咁樣總比以前大家盲信政府媒體仲有所謂既專家更好
咁有唔少人真係識嘅
仲記唔記得大約十年前既「d&g影相」、「上水反水貨客」既事件?
當時既西媒左膠係點樣批評我地?
係屌柒我地排外法西斯
2016年trump上台就起圍牆
早幾個禮拜法國總統馬克龍表示唔會對威脅自由價值既極端伊斯蘭份子妥協
根本就同當年既我地係一樣
利申無讀過通識. 唔是嗰個年代
殖民地令香港重技術人材而唔需要政治人材. 重理輕文嘅傳統係令好多人缺乏文史哲訓練.
其實文史哲唔係齋背書. 而係訓練人有分析時局嘅能力.
歷史學家多年爭論嘅就係 到底歷史會唔會重演.
以前細個讀書以為讀歷史係為左避免重蹈覆轍. 大大下先發現原來讀歷史係用嚟趨吉避凶. History is repeating itself. 係因為人性從來無變過. 而人性係universe 嘅嘢. 全球都通 . 識分析時局只係用嚟執生.
感謝整合
推完再睇
根本全球化VS本土利益係全世界都發生緊嘅事. 所以香港咪好似可以用嚟做全球嘅對照.
咁我覺得其實係有唔同嘅
香港近十年個問題係中共多於全球化
亦其他地方要排嘅外冇一個係擁有嗰個地方嘅「主權」
所以香港情況係老早已經遠比佢地惡劣
或者咁define
本土利益VS巨大嘅權錢建制集團嘅拉鋸
That’s true
Newsmax, Solomon, 都可以有fake news
大紀元都可以有true news
要睇完內文之後
自己判斷究竟真定假
而家MSM太低手
衰到自己作野
變咗好多時識英文自己睇一次原文已經明白到發生咩事
好似今日封信咁
https://www.bbc.co.uk/news/election-us-2020-55052640

BBC個headline已經算係比較正常,然後都仲係技術上misleading

BBC個新老總今日先開咪屌話出糧比你係報導新聞唔係比你發表意見要發表意見就apply轉去commentary section
有dominion 共和黨嚟一世都唔洗選到總統
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞