[11月24號]美國大選新聞總匯

418 回覆
239 Like 4 Dislike
有冇人覺得加拿大英國歐洲太過左膠,立志移民去美國中西部or南部做redneck
https://lih.kg/2298274

有冇右翼撐trump手足一齊嚟討論下
唔好睇主流媒體,睇巴打每日update 便知而家咩環境
唔好信哂我 都要努力自己verify呀
書讀得小,但好鍾意睇呢d post 都唔一定係關選舉事,連登以前多d 而家好似越黎越小;因為個人懶要拎起本書黎睇實在太難,有post 直接睇好好多 雖然唔一定好詳盡 但有時候收工時間思考下呢d好過直接訓覺
歷史係不斷重演。

人類無係歷史得到任何教訓
我仲講漏咗
其實法國自法國大革命以來成個社會都係相對左傾
啲歐洲人成日講笑咁講,法國得中間左傾派、左派同極左派
然後nyt仲走去屌馬克龍極右翼
其實真係好撚柒
Donald trump家族幾代人都勁幫猶太人都可以被cnn屌佢美版希特拉,4年都係水晶之夜
對住共慘黨就小罵大幫忙,種族滅絕維吾爾人,係有報既,不過都唔敢用nazi嚟形容

其實我都係2019年忽然覺醒,甚或我都唔敢講自己醒咗
但係我知道一個社會唔願意保護個體自由,唔願意保護個人權利,最終都係不得自由,亦會喪失平等
我地要追求自由,就一定要拒絕任何方式既集體主義,當中包括不限於共產、納粹等主張,否則俾你革命成功,都只係極權b隊推翻極權a隊,大家由香港去咗新加坡,都係不得自由。

然而係某啲連登仔眼中,個體主義者=利己主義者,唉
其實我讀書都唔係好多老實講 嗰陣追求理想連U都無讀埋就直接去做嘢.
好多人畢業嗰陣其實大家都好差唔多. 十年後見返. 當年嘅萬人迷可能變成一個庸碌無為嘅人. 當年嘅平平無奇嘅可能變得超sharp . 其實最大分別反而係對個世界仲有冇好奇心.
追左樓主好多日,真相原來好難大白,太多主流指鹿為馬、好恐怖
佢地所有唔啱心意嘅就會打成右派同法西斯.
見到有班人衝出嚟鬧 話啲人唔識分左右就亂咁label人左膠 叫人返去讀多幾年書 其實佢地咪又係一樣勁鍾意label人
至於Marcaroon嗰單嘢 講堅真左真liberal 係歐洲先搵得返. 你見查理周刊都可以繼續出版就知咩料啦 講政治正確就晨早無撚左呢類書 所以連佢都會開聲屌NYT 証明佢地係幾撚走火入魔 美國嗰啲所謂左翼真係算鳩數
即係今朝話MI 敗登已嬴係未核實?
我見CHING你話暫時唔咁快CERT票住, 屌咁佢個fake news話敗登MI已嬴到底邊度出黎, 我又搵唔到
Cable果啲又announce哂喎
共產係左翼,不過係極左咁解
以我印象(懶得再爬文 可能有誤架)
選委會決定cert票. 但畀house hold住. 而家報MI cert票應該係選委會嗰個消息. 但無報house hold住要開hearing
真共產就話.
呢班根本事實上係權貴資本主義嚟.
我會咁講
的確好多人左中右都唔識分,nazi係國家社會主義工人黨既簡寫都唔知
然後又有好多人因為前一排瘋狂被熱狗
所以依家咪亂鳩咁屌人左膠
英國都被佢地屌左膠保守黨都左膠?傻撚咗?
真係左膠果個工黨jeremy corbyn左到反猶都唔理美國拜登又係左膠?拜登只係膠但一啲都唔左屌佢老味大財團跨國巨企係背後支持既人會係左膠?企係工人階級既侵又會係極右翼份子?

不過其實係香港又真係好似work work地
屌下屌下大家慢慢就發現現實不如自己諗既咁就好似大家當初話英國奶共一樣,自佢改咗對華為5g既政策同埋出咗bno5+1visa仲有日前既香港半年報告,大家都無再屌uk

有時我為香港人呢個身份同無知感到好shameful但係過一排又會發現,「咦,終於睇清現實啦咩?」
起碼香港人柒咗識醒
“但係佢只係跟規矩做嘢,竟然令佢受到來自網絡、電話、郵件嘅威脅,而呢啲嘢係影響緊佢、佢嘅家人、佢嘅下屬甚至佢嘅寵物,用盡一堆手段嚟迫佢屈服?”

呢啲真係證據嚟
好多人會質疑點解講到咁又唔報驚拉鳩班人
其實主流DEM嘅真正票源根本好少. 拜登同埋Hilary都係局住要披左翼嘅皮同呢堆人痴埋一齊搏選票. 唔好睇政綱啦. 睇下backing嘅資金就知道佢地無可能左翼啦痴撚線. 我都唔撚明點解會有咁多美國人畀佢地呃
Ching你要明白其實唔係香港人身份無知同shameful. 而係根本人云亦云嘅人先係majority 我向日本就發現原來香港人真係已經算得上好有國際觀.
邊個話威脅係會用真名? 要匿名電郵或者半夜打嚟唔出聲已經夠得人驚啦 唔洗成日喊打喊殺架 製造恐懼嘅壓力先最煎熬
所以先唔明PA個律師做乜撚嘢會留voicemail去恐嚇侵個律師
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞