[11月24號]美國大選新聞總匯

418 回覆
239 Like 4 Dislike
屌黑社會嚟
其實究竟有幾多層級?
首先話韋恩郡2:2 cert唔到
之後尋晚又話個洲通過咗cert
而家又話仲有洲house洲 senate?
其實係點玩?
時間線如下
Wayne County 係cert唔到飛. 因為受恐嚇嘅兩位GOP成員反悔唔肯cert
但選委會就無理到. 架硬cert左. <--啲MSM只報到呢到
跟住GOP lead嘅 house就叫停. 佢話太多問題啦. 要開個hearing. 因為而家成個state已經邁向憲政危機. 唔應該架硬cert票. 咁就會向星期三嘅美國時間九點開聽証會.
支持樓主
大佬留voicemail恐嚇人嘅仲要係Kirkland and Ellis嘅律師. 全球最大律師行. 向中環landmark嗰啲天子驕子律師行呀屌
支持樓主
哇. Freakonomics係人生必讀. 呢本書真係好好睇. 其實佢係一個記者同埋經濟學家一齊寫嘅書. 用經濟學去分析一啲社會問題. 向我Alevel嗰陣呢本書對我影響好大. Provide左好多新角度去睇呢個社會嘅新事物. 絕對推介.
多謝樓主,每日都黎睇
越上流嘅真係越污糟仲要好多都係律師,好識走法律罅
唔可以咁講
因為美國既民主共和兩黨都係柔性政黨,姐係個光譜係闊啲,有唔同派系既,正如你識講拜登果一派人係偽左派(我直頭覺得係膠),亦有四人幫AOC果堆左膠,又有Sanders呢啲左到係社會主義信徒既人,所以一棍打落去話民主黨係扮左真右係唔岩,但係一啲真左翼既人係的確被拜登同拜登背後整個establishment騎劫咗,所以係黨大會前後都有啲民主黨人或明或暗轉撐侵仔
共和黨都唔係全部係trumpblicans架,bush果啲就係共和黨內既建制派轉咗過去撐biden,有啲就反gay marriage呢啲會影響傳統家庭價值既,有啲係復興美國立國價值同保守主義/古典自由主義既人例如大家熟既ted cruz,有啲係主張減稅重新壯大中產階級既茶黨(tax enough already, 簡稱tea party,茶黨)例如香港人權民主法既主力推手marco rubio
所以其實美國政治唔係大家表面睇得咁簡單(不過again,大家肯睇已經係一大進步,就好似因為撐trump而停止課金立場蘋果一樣,好過無正如因為共產黨壓迫而被動轉過嚟港獨派,總比我地獨既原本勢孤力弱受全方位政治迫害好,那怕你班人最終都係betray獨撚

係英國既政黨政治就相對嚴少少,不過都係少少架咋英國既黨有黨鞭,通常都係個黨主席做,負責個黨既投票意向同紀律,姐係香港泛民果啲咩「7個泛民8個建制鼠王芬9票當選主席」、「重大議案撳錯贊成」係好難發生亦都會體現係選舉既時候,例如上一次國會選舉boris johnson所屬既保守黨就係上至BJ下至一個普通黨員都為咗議席而做既競選活動、拉票活動都係圍繞住get brexit done、funding NHS等
但咁亦唔代表英國政黨就好嚴,tory內部都有脫歐派、有留歐派例如david cameron,亦有親支那既jeremy hunt(大家屌晒老味果個前外相侯俊偉,其實英國外交及聯邦事務部奶共唔係一朝一夕既事,7,80年代起已經係咁,詳情你可以聽下一啲歸英派kol例如世柒同林鴻達講,係真係好誇張

英語世界既左膠係真係可以好膠,膠到反猶都夠膽,我上面講過既工黨前黨魁jeremy corbyn就係佼佼者最近佢就因為佢既反猶言論導致上次大選工黨失利而被工黨內部清算,黨籍被凍結咗你以為工黨作為一個左派反對黨會好反對幫香港,但係佢地係國會pmq既時候、係接受媒體訪問既時候都三翻四次支持香港人同覺得保守黨政府做得唔夠
無錯,有關選舉舞弊咁嚴重既問題都仲夠膽玩膠
大佬人地選總統呀,你估選香港個無權力既區議會同無立法權既垃圾會,出埋旅遊巴都可以唔理咩
我唔介意共產主義者有願景,批評資本主義問題,但唔該佢地自己睇下共產主義今時今日或者不久的將來(5年至10年)是可行嗎?

班共產主義者講到未來科技可以解決共產主義的可行性問題,我會答佢哋即係現在唔可行啦,咁唔該花D時間做下有用的事,唔好FF太多。
佢哋真係好鐘意嗌話而家嗰啲唔係真正嘅社會主義問題係不論社會主義同共產主義都好,都唔符合人性,完全理解唔到點解佢哋FF到咁多美好世界大愛願景Death is a preferable alternative to Communism
不過最仆街都係佢哋不容異己同雙重標準
撐侵可以俾人屌到仆街俾人打俾人趕出班房,直頭想滅絕晒侵啲支持者咁
諗諗下覺得佢哋而家似係想將世界變到美麗新世界本書咁樣
Follow樓主
佢地屌返你唔戴口罩、唔相信全球暖化、唔用綠色能源係否定科學,否定學術

我:我戴口罩,但我相信人有自由選擇戴唔戴罩;唔係我唔相信全球暖化,而係我相信地球既氣候從來都keep住變,冰河時期到今日都變咗好多啦下話;唔係我唔用可再生能源同埋電動車(雖然係有preference汽油車核電廠)但係生產你地啲可再生能源設備同電動車仲有啲電池咪一樣係製造緊污染;唔係我唔信科學,而係我唔會為科學埋末人性,就算愛恩斯坦都唔係科學主義啦,我唔會每日都要求支那病毒武漢肺炎感染人數歸零。如果你地咁重視疫情你地唔會走上街慶祝拜登「當選」啦,何況一個人感染同一個人被黑警殺死,我地都應該重視,我地唔應該將人非人化、甚至係更過份既數字化。

左膠:屌你老母食屎啦,你香港人西殖排外法西斯唔支持我地美國既民主進步咁都唔洗旨意我地支持你

我:...

我:好行夾唔送啦,反正你地要既係理大中大靚畫面、集中營畫面靚,再講,真係靠你地而令香港全面民主化,真係靠你地令香港復國,香港都會淪為你美國殖民地,乜都俾你啲東方主義者掠奪乾淨
Push
本身共產主義就無將人性計入去,而呢班信徒咁撚野蠻,更加趕客啦下話
諗起美國有個街訪講 Only who never experience communism believe in communism 真係太撚啱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞